Ζήτησαν την υποστήριξη του Κάρτερ

Κουβανοί αντιφρονούντες ζήτησαν την υποστήριξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, στον αγώνα τους για περισσότερες ελευθερίες και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα. Πρώην πολιτικοί κρατούμενοι και οι σύζυγοί τους της οργάνωσης "Κυρίες στα Λευκά", μπλόγκερ -- μεταξύ των οποίων και η γνωστή Γιοάνι Σάντσες -- αλλά και άλλοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν με τον πρώην πρόεδρο σε ξενοδοχείο του ιστορικού κέντρου της Αβάνας.

Κάρτερ μπορεί να καταλάβει
τα βάσανα του κουβανικού λαού. Θα ήθελα να μας βοηθήσει, ο ίδιος, ο λαός του και η κυβέρνησή του, στο δρόμο για την ελευθερία", δήλωσε ο πρώην κρατούμενος Όσκαρ Μπισέτ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές Μαρτίου, αφού πέρασε οκτώ χρόνια στις φυλακές.

Ο Οσβάλντο Πάγια, που το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξήγησε ότι οι αντιφρονούντες υπογράμμισαν στον Κάρτερ ότι η Κούβα χρειάζεται "ελεύθερες εκλογές" και όχι "το Συνέδριο του Κόμματος", που προβλέπεται να διεξαχθεί στα μέσα Απριλίου.

Η Λάουρα Πόλαν και η Μπέρτα Σολέρ, οι δύο ηγέτιδες της οργάνωσης "Κυρίες στα Λευκά" είπαν στον πρώην πρόεδρο ότι ο αγώνας τους για την ελευθερία θα συνεχιστεί και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία απελευθέρωσης των 52 πολιτικών κρατουμένων με βάση τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Καθολική Εκκλησία.

Η ομάδα των μπλόγκερ προσέφερε στον Κάρτερ ένα χωνάκι με... φιστίκια, τα "σύμβολα της αντίστασης των πολιτών", όπως είπε η Γιοάνι Σάντσες. "Αυτό το λαϊκό τρόφιμο, που είναι προσιτό σε όλα τα βαλάντια, αναδείχθηκε σε σύμβολο της αντίστασης των πολιτών απέναντι στην αλαζονεία του ολοκληρωτισμού", εξηγούν οι μπλόγκερ σε επιστολή που παρέδωσαν στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος είχε ασχοληθεί στη νεότητά του με την καλλιέργεια φιστικιών.

Τα φιστίκια, που στην Κούβα αποκαλούνται "μάνι", πωλούνται ελεύθερα στους δρόμους, μέσα σε μικρά χάρτινα σακουλάκια που κοστίζουν μόλις ένα πέσο, δηλαδή 0,05 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα