Βουλευτής της Ελβετίας ...αμπελουργός στην Πάτμο

Με στόχο να σπάσει την τουριστική «μονοκαλλιέργεια» στο νησί της Πάτμου, ένας Έλληνας του εξωτερικού, ο Ιωσήφ Ζησιάδης, βουλευτής στην Ελβετία, προχωράει στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου αγρο-οικολογικού σχεδίου. Πρόκειται για το σχέδιο «Πάτοινος», που θα ξεκινήσει στην Πέτρα της Πάτμου από τις 26 και θα διαρκέσει έως τις 29 Μαρτίου.

Ο Ιωσήφ Ζησιάδης παραθερίζει στην Πάτμο, σχεδόν κάθε χρόνο, από το 1986. Είναι βουλευτής στην Ελβετία και υπηρέτησε ως υπουργός Δικαιοσύνης, Αστυνομίας και Στρατιωτικών Υποθέσεων στο Καντόνι του Βω. Γεννήθηκε
στην Κωνσταντινούπολη, από Έλληνα πατέρα και εβραία μητέρα, αλλά υποστηρίζει τους αγώνες του παλαιστινιακού λαού. Έζησε στην Αθήνα, αλλά σε ηλικία έξι χρόνων μετακόμισε με την οικογένεια του στην Ελβετία. Αριστερός στα πολιτικά φρονήματα, παρότι υπήρξε πάστορας της Ευαγγελικής αποστολής της Γαλλίας.

Σε µία έκταση 30 στρεμμάτων ο Ιωσήφ Ζησιαδής, μαζί με άλλους Ελβετούς, θα δημιουργήσει στην Πάτμο έναν αμπελώνα µε τοπικές ποικιλίες σταφυλιών, ελαιοτριβείο, σχολή οίνου και τράπεζα σπόρων. Υπολογίζεται ότι η επένδυση θα στοιχίσει περίπου 500.000 ευρώ.

Όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Ζησιάδης, η ιδέα ξεκίνησε όταν αντιλήφθηκε ότι το νησί της Πάτμου ζούσε πριν κάποιες δεκαετίες σχεδόν αυτόνομα, με προϊόντα, που παρήγαγε η ίδια, όπως το λάδι, το σιτάρι και το κρασί, ενώ σήμερα εξαρτάται αποκλειστικά από εισαγωγές. «Η εγκατάλειψη αυτή της γεωργικής παραγωγής είναι αποτέλεσμα της τουριστικής "μονοκαλλιέργειας". Σήμερα, όμως, δεν υπάρχει πλέον πραγματικό τουριστικό μέλλον, χωρίς την επαναφορά μίας αληθινής γεωργικής παραγωγής, που σέβεται το περιβάλλον. Δεν ταξιδεύουμε πια μόνο για να μαυρίσουμε στην παραλία, αλλά για να συναντήσουμε ανθρώπους και παραδόσεις, να κάνουμε γαστρονομικές ανακαλύψεις, να γνωρίσουμε διαφορετικές συνήθειες ζωής, να χαρούμε μία παρθένα φύση», τονίζει.

Ο κ. Ζησιάδης πιστεύει ότι οι ανταλλαγές μεταξύ των λαών είναι πάντα συναρπαστικές εμπειρίες και ότι «μας ωθούν σε μία επανεξέταση της κατάστασης, που βιώνουμε».

«Τυχαίνει να είμαι Έλληνας και Ελβετός. Έζησα ως μετανάστης από την ηλικία των 6 ετών. Σήμερα, εύχομαι οι φιλίες και οι γνωριμίες που απέκτησα να επιτρέψουν τη δημιουργία ενός σχεδίου που θα είναι μία πραγματική συνεισφορά σε ένα άλλο κοινωνικό μοντέλο», τονίζει και προσθέτει ότι «αυτό θα μπορούσε να γίνει και σε πολλά άλλα μέρη της Μεσογείου. Επειδή όμως είμαι συνδεδεμένος με το μέλλον της Πάτμου, είναι ευκαιρία να δείξουμε ότι λίγη διεθνή συνεργασία μπορεί να επιτρέψει στον μέλλον την έξοδο από τον "μονο-τουρισμό"».

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το σχέδιο προβλέπει καταρχήν να προωθήσει τη γεωργία σ'Α όλο το νησί. «Δεν πρόκειται μόνο για τη δημιουργία ενός αμπελώνα και ενός οινοποιείου. Μέσα στους στόχους μας είναι η δημιουργία ενός ελαιοτριβείου, μίας τράπεζας σπόρων, μίας σχολής οίνου, η καλλιέργεια διαφόρων ειδών ντομάτας, σύκων και ροδιών», τονίζει.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι μέσα από το σχέδιο θα προω
Keywords
Τυχαία Θέματα