Δεύτερος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας

Οι εκπρόσωποι του Βελιγραδίου και της Πρίστινας συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο διαλόγου στις Βρυξέλλες, στον οποίο αναμένεται να εξεταστούν το ζήτημα της τροφοδοσίας των Σέρβων του Κοσόβου με ηλεκτρική ενέργεια και το θέμα των μητρώων.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Σερβίας, Μπόρκο Στεφάνοβιτς, εξέφρασε την προσδοκία ότι ο σημερινός γύρος των συνομιλιών θα έχει θετικό αποτέλεσμα, αναφέροντας ότι θα πρέπει να συζητηθούν θέματα που εκκρεμούν από τον πρώτο γύρο και να αρχίσει η εξέταση
των θεμάτων της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

«Πιθανότατα θα ανοίξουμε τα ζητήματα της τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια και τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος από σερβικές εταιρίες και Σέρβους χρήστες στο Κόσοβο, καθώς και την παρουσία σερβικών εταιριών τηλεπικοινωνιών στο Κόσοβο», είπε ο κ. Στεφάνοβιτς, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ενόψει της έναρξης του δεύτερου γύρου του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα απ’ ότι την προηγούμενη φορά και ελπίζω στο τέλος της ημέρας να έχουμε κάτι θετικό», πρόσθεσε.

Την ελπίδα ότι με τις σημερινές συνομιλίες θα υπάρξει πρόοδος στο διάλογο εξέφρασε και η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πρίστινας, Εντίτα Ταχίρι.

«Στη διάρκεια του πρώτου γύρου είχαμε την ευκαιρία να καθίσουμε και να δούμε ποιες είναι οι θέσεις της κάθε πλευράς για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα του Κοσόβου και της Σερβίας ως ανεξάρτητων κρατών. Ελπίζω ότι στο νέο γύρο θα υπάρξει πρόοδος και ότι θα επικεντρωθούμε στην ουσία των ζητημάτων», υπογράμμισε.

Η κ. Ταχίρι ανέφερε ότι στόχος των συνομιλιών είναι η εξομάλυνση των σχέσεων και ότι είναι αναγκαίο να επιλυθεί το πρόβλημα της ανάμειξης της Σερβίας στο σύστημα του Κοσόβου, η οποία όχι μόνο ζημιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά δημιουργεί και απώλειες και βλάπτει και την περιφερειακή συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών διεξήχθη στις Βρυξέλλες στις 7 και 8 Μαρτίου με τις δύο πλευρές να εξετάζουν θέματα που αφορούν το κτηματολόγιο, τα τελωνεία, τις αεροπορικές συγκοινωνίες και την προεδρία στην περιφερειακή ζώνη ελεύθερου εμπορίου CEFTA.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικεφαλής του Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου στο Κόσοβο, Πίτερ Φέιθ εκτίμησε σε συνέντευξη στη Φωνή της Αμερικής ότι τα πρώτα βήματα στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας ήταν θετικά και ότι η επιτυχία των συνομιλιών μπορεί να επιφέρει μεγάλα οφέλη και στις δυο πλευρές όσον αφορά την πορεία προσέγγισης της ΕΕ.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ο διάλογος θα είναι επιτυχής, καρποφόρος. Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές έχουν την καλή βούληση να επιτύχουν αποτελέσματα», τόνισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα