Καθυστερήσεις στην κατασκευή του οδικού άξονα Ε65 -Τσιάρας - Θεοχάρη

Σε διαπραγματεύσεις με τους Παραχωρησιούχους και τις Τράπεζες βρίσκεται το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη διακοπή της χρηματοδότησης των τραπεζών προς τους κατασκευαστές των έργων, δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ιωάννης Μαγκριώτης με αφορμή ερώτηση για τον οδικό άξονα Κεντρικής Ελλάδας τον Ε65.

Με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων αναφέρει ότι για τον Ε65 τα προβλήματα απαλλοτριώσεων εντοπίζονται κυρίως στο πρώτο τμήμα «Διασταύρωση Ε65 με τον ΠΑΘΕ έως Α/Κ Καρπενησίου» όπου ενώ οι απαλλοτριώσεις σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 31.3.2009, αυτές δεν είχαν προχωρήσει. Ως προς το σχεδιασμό του έργου, για το Τμήμα από Καλαμπάκα έως Εγνατία οδό, μήκους 40 χιλιομέτρων έχει εκδοθεί απόφαση προσωρινής αναστολής από το ΣτΕ μετά από προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα στο τμήμα αυτό να μην μπορούν να εκτελούνται έργα.

«Η Κυβέρνηση προχώρησε σε ενέργειες για την επιτάχυνση των εργασιών επιλύοντας κατ΄αρχήν τα θέματα των απαλλοτριώσεων με τη διαδικασία των επιτάξεων και με νομοθετική ρύθμιση», αναφέρει ο κ. Μαγκριώτης και προσθέτει ότι «με τις διαδικασίες αυτές οι απαλλοτριώσεις έχουν προχωρήσει και σε πολλά σημεία έχουν ολοκληρωθεί. Μέχρι σήμερα έχει παραδοθεί το 85% της γης, εκτός του τμήματος «Καλαμπάκα-Εγνατία», στο οποίο εξετάζονται εναλλακτικές χαράξεις» και επίσης η χρηματοδότηση και οι πληρωμές του έργου γίνονται κανονικά.

Ειδικότερα για τη χρηματοδότηση, ο υφυπουργός Υποδομών αναφέρει ότι «το δημόσιο μέχρι σήμερα έχει εξοφλήσει την 1η δόση της χρηματοδοτικής συμβολής του, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση Παραχώρησης και τμήμα της δεύτερης δόσης, όπως καθορίσθηκε με σχετική υπουργική απόφαση. Οι πληρωμές προς τον κατασκευαστή είναι υποχρέωση του Παραχωρησιούχου και όχι του Δημοσίου». Με τις συγκεκριμένες αυτές ενέργειες έγινε εφικτό να κατασκευαστεί μέχρι σήμερα το 30% των συνολικών απαιτούμενων εργασιών, αναφέρει επίσης ο υφυπουργός και προσθέτει ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Παραχωρησιούχους και τις Τράπεζες προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη διακοπή της χρηματοδότησης των Τραπέζών προς τους κατασκευαστές των έργων.



Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας, που είχε απευθύνει ερώτηση στην κυβέρνηση για την πορεία κατασκευής του E 65, έχει προειδοποιήσει ότι οι τεχνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αυτοκινητόδρομο έχουν σοβαρό πρόβλημα με δεδομένο το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν σφίξει τη χρηματοδοτική κάνουλα. Ο βουλευτής που έχει επίσης επισημάνει ότι η μία από τις τρεις κοινοπραξίες αποχώρησε τον περασμένο Αύγουστο, έχει τονίσει ότι η καθυστέρηση βρίσκεται ήδη στα δύο χρόνια.



Στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του έργου έχει αναφερθεί και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μαρία Θεοχάρη η οποία με ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα σ
Keywords
Τυχαία Θέματα