Τον εκτέλεσε η Χαμάς γιατί...συνεργαζόταν με το Ισραήλ

Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εκτέλεσε έναν άνδρα ο οποίος είχε καταδικαστεί επειδή συνεργαζόταν με το Ισραήλ, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του παλαιστινιακού κινήματος, λίγες ώρες πριν την τελετή επισφράγισης της παλαιστινιακής συμφιλίωσης μεταξύ της Φάταχ και της Χαμάς.

Ο άνδρας εκτελέστηκε από εκτελεστικό απόσπασμα αφού καταδικάστηκε σε θάνατο τον προηγούμενο μήνα
επειδή βοηθούσε "την ισραηλινή κατοχή", όπως πρόσθεσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τον παλαιστινιακό νόμο οι εκτελέσεις πρέπει να γίνονται μόνο αφού δώσει την έγκρισή του ο πρόεδρος, κάτι που η Χαμάς αγνόησε.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η εκτέλεση επισπεύσθηκε εξαιτίας της τελετής επισφράγισης της παλαιστινιακής συμφιλίωσης μεταξύ της Φάταχ και της Χαμάς στην Αίγυπτο, ή αν η Χαμάς προτίθεται να ζητήσει την έγκριση του Αμπάς για να επιβάλλει τη θανατική ποινή.

Τον περασμένο χρόνο η Χαμάς εκτέλεσε πέντε Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων δύο είχαν καταδικαστεί επειδή συνεργάζονταν με το Ισραήλ.

Μία παλαιστινιακή οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι ο άνδρας που εκτελέστηκε είναι ο Άμπντελ Καρίμ Σαράιρ, 37 ετών, ο οποίος ήταν μέλος της αστυνομίας. "Η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε την εκτέλεση από την παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Γάζα της θανατική ποινής εναντίον ενός πολίτη το πρωί", ανακοίνωσε η οργάνωση.

Ο Αμπάς μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να εγκρίνει θανατικές ποινές εναντίον Παλαιστινίων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα στη Δυτική Όχθη.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει τη συμφωνία
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και τιμηθείς με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης Τζίμι Κάρτερ κάλεσε τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξουν τη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ των Παλαιστινίων, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

"Αν οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή, μπορούν να βοηθήσουν την παλαιστινιακή δημοκρατία και να θέσουν τις βάσεις για ένα ενωμένο παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική όχθη και τη Γάζα που θα είναι σε θέση να οδηγήσει σε μια ειρήνη με ασφάλεια με το Ισραήλ", σημειώνει ο Κάρτερ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ.

"Αν παρεκκλίνουν ή υπονομεύσουν τη συμφωνία, η κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη θα μπορούσε να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε μια νέα ώθηση της βίας κατά του Ισραήλ", προσθέτει.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος και ηγέτης της Φάταχ Μαχμούντ Αμπάς και ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ επισφράγισαν σε επίσημη τελετή που έγινε στο Κάιρο της Αιγύπτου τη συμφωνία συμφιλίωσης που υπεγράφη χθες μεταξύ των παλαιστινιακών κινημάτων, βάζοντας τέλος στη διαίρεση ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών σε ένα έτος.

Η συμφωνία, η οποία επετεύχθη έπειτα από διαβουλεύσ
Keywords
Τυχαία Θέματα