Ποινές φυλάκισης σε κορυφαία στελέχη του Sonatrach

Ο πρώην πρόεδρος γενικός διευθυντής του αλγερινού ομίλου πετρελαίου Sonatrach, Μοχάμεντ Μεζιάν, καταδικάστηκε από δικαστήριο στο Οράν σε διετή φυλάκιση χωρίς δικαίωμα έφεσης για το ένα έτος, κρίνοντάς τον ένοχο για "οικονομικές ατασθαλίες", μεταδίδουν ΜΜΕ στο Αλγέρι.

Το δικαστήριο του Οράν (400 χλμ. δυτικά του Αλγερίου) καταδίκασε επίσης τον Μεζιάν στην καταβολή προστίμου
500 χιλιάδων δηναρίων, δηλαδή περίπου πέντε χιλιάδων ευρώ.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή μεγαλύτερης ποινής γιά τον κατηγορούμενο, έξι χρόνια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα στην έφεση, αλλά και καταβολή προστίμου ενός εκατομμυρίου δηναρίων, δηλαδή περίπου 10 χιλιάδων ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της εν λόγω εταιρείας, που προσωρινά αντικαθιστούσε τον Μεζιάν στα καθήκοντά του, καταδικάστηκε σε ένα έτος στη φυλακή, από το οποίο οι οκτώ μήνες με αναστολή, και καταβολή προστίμου 200 χιλιάδων δηναρίων, δηλαδή περίπου δύο χιλιάδων ευρώ.

Τρείς συγκατηγορούμενοί του, ο Μπεναμάρ Τουατί, πρόεδρος και γενικός διευθυντής μιας θυγατρικής της Sonatrach, ο Μέκι Χενί, πρώην τμηματάρχης της διεύθυνσης Αναπτυξιακών μελετών της Sonatrach, ο Νεχνέχ Τιντζινί, πρώην γενικός διευθυντής μιας αλγερινογαλλικής εταιρείας όπου η Sonatrach έχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου, καταδικάστηκαν σε τέσσερις μήνες φυλάκιση κι έξι μήνες φυλάκισης με αναστολή.

Το κατηγορητήριο ήταν, γιά όλους, "διασπάθιση του δημόσιου χρήματος" και "παράνομες επιχειρηματικές πράξεις".

Οι επίδικες πράξεις τελέστηκαν στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής συμφωνίας, που χρονολογείται από τον Οκτώβριο 2007, οπότε η αλγερινογαλλική εταιρία, που ονομάζεται Ingenierie et Realisations, υπέγραψε με την εταιρεία Cogiz ένα συμβόλαιο κατασκευής κοντά στο Οράν ενός Κέντρου --με χώρο αποθηκευτικό-- γιά υγροποιημένο άζωτο, με τίμημα τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως, στην πραγματικότητα η θυγατρική της Sonatrach κατέβαλε λιγότερα κι από 400 εκατομμύρια ευρώ. Το ανωτέρω Κέντρο φιλοξένησε τον Απρίλιο 2010 την 16η διεθνή διάσκεψη γιά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (GNL).

Για το ίδιο σκάνδαλο, έχασε το αξίωμά του ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, Σακίμπ Χελίλ και υπέβαλε την παραίτησή της σύσσωμη η ηγεσία της Sonatrach.
Keywords
Τυχαία Θέματα