Η Αυστρία καταγγέλλει τις ανεπάρκειες

Ο Αυστριακός υπουργός περιβάλλοντος Νικολάους Μπερλάκοβιτς κατήγγειλε την αδυναμία των δοκιμών που προβλέπονται για την ασφάλεια των πυρηνικών μονάδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν το ελάττωμα, κατά τη γνώμη του, να μην προβλέπουν τον κίνδυνο από τρομοκρατική επίθεση, η επίθεση στον κυβερνοχώρο.

Ένα από τα κενά του προγράμματος, που αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ότι οι επιπτώσεις από ανθρώπινες ενέργειες, όπως η τρομοκρατία, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή η συντριβή ενός αεροπλάνου, δεν έχουν ληφθεί υπόψη, σύμφωνα με τον κ. Μπερλάκοβιτς.

Η γερμανική εφημερίδα
S?ddeutsche Zeitung αποκάλυψε ότι οι δοκιμές έχουν επικεντρωθεί αποκλειστικά στην αντοχή σε φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πλημμύρες ή σοβαρή αλλαγή της θερμοκρασίας.

"Δυστυχώς, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν έχουν αποφασίσει να κάνουν υποχρεωτικές αυτές τις δοκιμές", σημείωσε επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Τόνισε την ανάγκη προσφυγής σε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για τη διεξαγωγή αυτών των δοκιμών: "Αυτό δεν έχει κανένα νόημα εάν οι πυρηνικές μονάδες έκαναν οι ίδιες τις δοκιμές αυτές", είπε, για να αντιταχθεί σε μια πρόταση σύμφωνα με την οποία οι φορείς εκμετάλλευσης των αντιδραστήρων θα μπορούσαν να συντάξουν τη δική τους έκθεση.

Ο κ. Μπερλάκοβιτς εκτιμά ότι εναπόκειται στον ευρωπαίο επίτροπο για την ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ να θεσμοθετήσει πιο αυστηρές δοκιμές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσπίζει τώρα τα κριτήρια για τις εν λόγω δοκιμές αντοχής με "ακραία σενάρια", των οποίων οι αρχές αποφασίστηκαν μετά την καταστροφή στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα τον Μάρτιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα