"Το ΝΑΤΟ θέλει να προστατεύσει τον πληθυσμό"

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη Λιβύη "για την προστασία του πληθυσμού και όχι για τον εξοπλισμό του" εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φο Ράσμουσεν μιλώντας στη σύνοδο του Λονδίνου με θέμα την "μετά Καντάφι" εποχή στη Λιβύη.

Σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου Sky News για την πιθανότητα να προμηθευτούν
όπλα οι εξεγερμένοι κατά των δυνάμεων του Καντάφι , ο υπεύθυνος της Βορειατλαντικής Συμμαχίας απάντησε: "Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εξουσιοδοτεί για την επέμβαση στη Λιβύη είναι πολύ σαφής: Απαιτεί την επιβολή εμπάργκο όπλων. Εμείς λοιπόν είμαστε εκεί για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό και όχι για να τον εξοπλίσουμε".

Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε στην ομιλία του στη σύνοδο του Λονδίνου ότι το ζήτημα της παροχής όπλων στους εξεγερμένους "δεν συζητήθηκε" στη σύνοδο.

"Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από την απόφαση 1973 ούτε από την 1970. Η Γαλλία, από την οποία ανέκυψε το θέμα για τον εξοπλισμό των εξεγερμένων, τηρεί αυστηρά την απόφαση. Μπορούμε όμως να συζητήσουμε το ζήτημα αυτό με τους εταίρους μας", είπε ο κ. Χέιγκ.
Οι εξεγερμένοι αναμένουν τους απεσταλμένους
Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης που έχουν ιδρύσει οι αντικαθεστωτικοί, αναμένει σήμερα το βράδυ τους απεσταλμένους από την Γαλλία και τις ΗΠΑ στο προπύργιό του την Βεγγάζη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο διπλωμάτης Αντουάν Σιβάν ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντα του απεσταλμένου στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.

"Δεν είναι πρεσβευτής, γιατί δεν έχουμε αναγνωρίσει επισήμως ένα κράτος μέσω του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου" σημείωσε ο κ. Ζιπέ.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Γάλλος απεσταλμένος βρίσκεται στην Βεγγάζη.

Οι εξεγερμένοι αναμένουν επίσης τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Κρις Στίβενς.

Ο κ. Στίβενς αναμένεται να φτάσει στη Βεγγάζη, "ελπίζουμε σήμερα (Τρίτη) ή αύριο (Τετάρτη)", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, Μούσταφα Γεριάνι.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι εξεγερμένοι προσπαθούν να προμηθευτούν όπλα από "φιλικά κράτη", αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν η Γαλλία ή οι ΗΠΑ έχουν προτείνει κάτι τέτοιο.

"Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι δεν προσπαθούμε να οπλιστούμε" για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του Καντάφι, σημείωσε.

Ο Καντάφι να σταματήσει την αιματοχυσία
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ προέτρεψε σήμερα στην ομιλία του στη σύνοδο του Λονδίνου τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να σταματήσει την αιματοχυσία στη χώρα του και πρόσθεσε ότι έχει λίγες ημέρες ακόμα στη διάθεσή του για να διαπραγματευτεί την εξορία του.

"Προτρέπουμε τον Καντάφι και τους περί αυτόν να αποχωρήσουν" δήλωσε ο σείχης Χαμάντ μπιν Γιασίμ αλ Θάνι σε συνέντευξη Τύπου στην αγγλική πρωτεύουσα.

"Πιστεύω ότι αυτή είναι η μοναδική λύση για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα το συντομότερ
Keywords
Τυχαία Θέματα