Το Πεκίνο "μειώνει" τους στόχους του

Η κυβέρνηση της Κίνας αναμένεται να ανακοινώσει ότι μειώνει τον καθορισμένο στόχο της για την επέκταση των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων της ως το 2020 κατά τουλάχιστον 10 γιγαβάτ, αναφέρουν κρατικά ΜΜΕ σήμερα επικαλούμενα στέλεχος της ενεργειακής βιομηχανίας.

Η κυβέρνηση αναμένεται επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων στην ενδοχώρα, γράφει η επίσημη εφημερίδα China Daily επικαλούμενη τον Ουέι Σιάοφενγκ, επικεφαλής του Συμβουλίου
Ηλεκτρισμού της Κίνας (China Electricity Council, CEC).

Ο Ουέι είπε ότι η Κίνα θα μειώσει το στόχο για το 2020, που προέβλεπε την παραγωγή 90 γιγαβάτ από πυρηνικά εργοστάσια, κατά τουλάχιστον 10 γιγαβάτ.

"Η βιομηχανία είναι πιθανό να μην μπορέσει να φθάσει την προηγούμενη πρόβλεψη για 40 γιγαβάτ πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγικής δυνατότητας έως το 2015", φέρεται να είπε.

Η κυβέρνηση σχεδίαζε τα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια να παράγουν 5% των ενεργειακών αναγκών της χώρας ως το 2020 αλλά το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιθανό να μειωθεί σε λιγότερο από 3% μετά την προσαρμογή της πολιτικής του Πεκίνου, πρόσθεσε ο Ουέι.

Τα σχέδια για την δημιουργία πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων σε τουλάχιστον πέντε επαρχίες αναμένεται να επανεξεταστούν με αυστηρότερες προϋποθέσεις ασφαλείας, είπε.

Η κυβέρνηση ανέστειλε την έγκριση έργων που αφορούν την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών πυρηνικών εργοστασίων καθώς εκκρεμούν επανεκτιμήσεις της ασφάλειάς τους μετά και τις αλλαγές των σχετικών κανονισμών από 16ης Μαρτίου.

Η κυβέρνηση απεμπόλησε το προηγούμενο σχέδιό της να προχωρήσει στην εφαρμογή φιλόδοξων σχεδίων για την κατασκευή νέων εργοστασίων παρά την κρίση στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι στην Ιαπωνία. Η αναστολή των σχεδίων διατάχθηκε ούτως ώστε "τα πρότυπα ασφαλείας να αναθεωρηθούν μετά την έκρηξη" στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, σύμφωνα με κυβερνητικό ανακοινωθέν.

Η Κίνα σήμερα έχει παραγωγική δυνατότητα 10,8 γιγαβάτ από τους συνολικά 13 αντιδραστήρες που διαθέτει· άλλοι 25 αντιδραστήρες είναι υπό κατασκευή.
Keywords
Τυχαία Θέματα