«Το Ισραήλ να σταματήσει την πολιτική της εκδίωξης»

Η ΕΕ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
Η ΕΕ κάλεσε επίσημα την Κυριακή την Ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει την πολιτική εκδίωξης των Παλαιστινίων από τις εστίες τους, καθώς και την καταστροφή των οικισμών τους. Η δήλωση της Επιτρόπου της ΕΕ για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ήρθε μετά από τη συνάντηση της Αναπληρωτού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Βαλερί Άμος, με τον πρόεδρο των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς και την Γκεοργκίεβα.

Οι δύο αξιωματούχοι των διεθνών οργανισμών είχαν περιηγηθεί νωρίτερα σε περιοχές
τόσο στην κοιλάδα του Ιορδάνη, όσο και στη Δυτική όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου είχαν επαφές με αξιωματούχους της Παλαιστινιακής κοινότητας αλλά και απλούς πολίτες, που τους εξέθεσαν την τραγική θέση στην οποία τους έχει φέρει η πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ, να κατεδαφίσει τους Παλαιστινιακούς οικισμούς και να μετακινήσει τους κατοίκους τους στα Παλαιστινιακά εδάφη.

" Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη από το δράμα των απλών Παλαιστίνιων και των οικογενειών τους, τους οποίους συνάντησα στην περιοχή Γ' της Δυτικής όχθης και στην Ανατολική Ιερουσαλημ ", δήλωσε η Γκεοργκίεβα. " Κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά ζουν υπό τη διαρκή απειλή της παρενόχλησης, έξωσης και διακοπής της συνέχειας της ζωής τους. Τίθεται ζήτημα ασφάλειας. Κάθε ενέργεια που οδηγεί σε εξαναγκαστική μετακίνησει πρέπει να σταματήσει ", υπογράμμισε η Ευρωπαία Επίτροπος.

" Αυτό το θέμα, παράλληλα με τους σοβαρούς περιορισμούς στην πρόσβαση αλλά και την κυκλοφορία, που επιβάλλονται από την κατοχική δύναμη, έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι πολίτες να στερούνται του δικαιώματος για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Στερούνται του δικαιώματος να ζήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια ", προσέθεσε η Γκεοργκίεβα.

Οι δύο αξιωματούχοι πραγματοποιούν τετραήμερη επίσκεψη στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, ενώ τη Δευτέρα θα μεταβούν στη Λωρίδα της Γάζας και την Τρίτη έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές αρχές αποδεσμεύουν κεφάλαια
Το Ισραήλ επέτρεψε τη μεταφορά κεφαλαίων που ανήκουν σε Παλαιστίνιους και είχαν παγώσει μετά τη συμφωνία Χαμάς και Φατάχ, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιααλόν.

"Αποδεσμεύσαμε τα κεφάλαια αυτά γιατί μπορέσαμε να επαληθεύσουμε πως δεν είναι σε ισχύ η συμφωνία Φατάχ-Χαμάς και πως συνεχίζεται η συνεργασία (Ισραήλ-Παλαιστινιακής Αρχής) στον τομέα της ασφάλειας", επισήμανε ο Γιααλόν μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Το Ισραήλ διέκοψε στις αρχές του μήνα τη μηνιαία μεταφορά προς την Παλαιστινιακή Αρχή 60 εκατομμυρίων ευρώ που κρατούνται ως φόροι στα εμπορεύματα που διακινούνται μέσω των ισραηλινών λιμανιών και αεροδρομίων και προορίζονται για τους Παλαιστίνιους.

Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς είχε δηλώσει πως το μέτρο αυτό, το οποίο επέκρινε η διεθνής κοινοτητα, ελή
Keywords
Τυχαία Θέματα