Τι "παίζει" με τις επιστροφές φόρου;

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε χθες το απόγευμα ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντ. Οικονόμου ζητώντας την ενεργοποίηση διαδικασιών προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότητα και η ισονομία κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας επιστροφής διαφόρων φόρων προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Με επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Ι. Καπελέρη την οποία κοινοποιεί στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, στον Γενικό Διευθυντή Οικονομικής Επιθεώρησης κ.
Ανάργυρο Κουτσιλιέρη και στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρ. Πεπόνη, ο κ. Οικονόμου ζητά την αντικειμενικοποίηση του συστήματος επιστροφής των φόρων και τη στεγανοποίησή του από ενδεχόμενη διαφθορά.

Ο κ. Οικονόμου αφήνει σαφή υπονοούμενα για «περίεργες» επιστροφές που ενδεχομένως κρύβουν έκνομες συναλλαγές μεταξύ φορολογούμενων και φορολογικών αρχών για να υπάρξει άμεση επιστροφή φόρου. Την ίδια στιγμή δίνει έμμεσα το σήμα να παγώσουν οι επιστροφές φόρου έως ότου ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών είναι αρκετά προβληματισμένοι με την πορεία των εσόδων των τελευταίων μηνών. Ο υπουργός Οικονομικών είχε ευρεία σύσκεψη χθες με τους γενικούς γραμματείς του, ενώ στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων κ. Ι. Καπελέρης συναντήθηκε με τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου προκειμένου να τους καθορίσει το πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να μειωθεί η φοροδιαφυγή και οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες.

Επισημαίνεται ότι μία από τις προτάσεις για να μειωθεί η φοροδιαφυγή είναι και αυτή της άμεσης έκπτωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τους συντελεστές ΦΠΑ για όσους κάνουν χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών κατά την αγορά ενός προϊόντος ή την πληρωμή παροχής υπηρεσιών. Ωστόσο υπάρχουν πολλά προβλήματα σε αυτή την πρόταση καθώς αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύουν δύο διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ επειδή κάποιος πληρώνει με κάρτα ή με μετρητά. Είναι ευθύνη του κράτους να συλλάβει τη φοροδιαφυγή και να εισπράξει τον ΦΠΑ που δεν αποδίδουν οι επιχειρήσεις και όχι να τιμωρηθούν οι πολίτες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους με μετρητά.

«Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί» επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «είναι να επιβληθεί πάνω από ένα ποσό χαμηλό π.χ. 200 ευρώ όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται να γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή να δίνεται μία συνολική έκπτωση στους φορολογούμενους που χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα για τις συναλλαγές και άρα ο επιχειρηματίας εκών άκων θα πρέπει εμφανίσει στα βιβλία του συναλλαγή».

Ν.Σιωμόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα