Τι κάνουμε σε ενα εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν;

Το σενάριο της επιβολής εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν επιστρέφει στο προσκήνιο και δημιουργεί πονοκεφάλους στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι αλλά και ασιάτες σύμμαχοί τους εξετάζουν όλο και πιο σοβαρά την ανάγκη να επισημοποιηθεί το εμπάργκο καθώς και τους τρόπους
εκείνους με τους οποίους θα μπορέσουν να περιοριστούν οι συνέπειες μίας αύξησης των τιμών του «μαύρου χρυσού» σε μία περίοδο που η παγκόσμια - και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή - οικονομία δοκιμάζεται.

Το ζήτημα το οποίο απασχολεί τους Αμερικανούς είναι η έλλειψη ενιαίου μετώπου για την επιβολή ενός εμπάργκο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τρεις ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη την Ελλάδα οι οποίες εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη. Οι άλλες δύο χώρες είναι η Ισπανία και η Ιταλία.

Στα Συμπεράσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις αρχές Δεκεμβρίου βρέθηκε μία συμβιβαστική λύση η οποία ευνοούσε την ελληνική πλευρά και απεφεύχθη η επιβολή εμπάργκο, επί της οποίας είχαν καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο η Βρετανία και η Γαλλία. Η Αθήνα είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς προμηθεύεται πετρέλαιο από το Ιράν επί πιστώσει. Το ενδεχόμενο να διακοπεί η εισαγωγή του εξαιτίας ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.

Τώρα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Κοινοτικές πηγές σημειώνουν προς «Το Βήμα» ότι αντιρρήσεις ως προς το εμπάργκο εκφράζουν τόσο η Ιρλανδία (που ζητάει συγκεκριμένη έκθεση αξιολόγησης) όσο και η Ουγγαρία, ενώ επιφυλάξεις έχουν εκφράσει η Κύπρος και η Εσθονία. Οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες επιμένουν πάντως ότι όταν θα έρθει η ώρα να συζητηθεί το θέμα, ακόμη και χώρες όπως η Ισπανία, που εισάγει ιρανικό πετρέλαιο, δύσκολα θα προχωρήσουν σε άσκηση βέτο.

Το «μεγάλο παιχνίδι» αφορά στο να πεισθούν χώρες με μεγάλη παραγωγή πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), να αυξήσουν τις εξαγωγές τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ασία σε περίπτωση εμπάργκο στο Ιράν. Παράλληλα, προσπαθούν να βάλουν στην εξίσωση και χώρες όπως η Λιβύη, το Ιράκ, η Ανγκόλα και η Γκάνα, που θεωρούνται αναδυόμενες εξαγωγικές δυνάμεις.

Ακόμη και στην Αθήνα είχαν άλλωστε ακουστεί εισηγήσεις περί αγοράς λιβυκού πετρελαίου, που δεν προχώρησαν. Για τον λόγο αυτό, το θέμα της χρηματοδότησης των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου από χώρες του Κόλπου θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν το προσεχές διάστημα. Οι ελληνικές εισαγωγές από το Ιράν συζητήθηκαν και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου κ. Τζο Μπάιντεν στην Αθήνα, σημειώνουν ενημερωμένες πηγές.

Κρίσιμη θεωρείται επίσης η συνάντηση την οποία θα έχουν στη Ρώμη την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου εκπρόσωποι των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), μαζί με την Αυστραλία, τη
Keywords
Τυχαία Θέματα