Πόλεμος κατα της γραφειοκρατίας - ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις

Η λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά θα απαντηθεί αναγκαστικά μέσα από την αντιμετώπιση του γενικότερου δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και των προβλημάτων της ευρωζώνης, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σωκράτης Ξυνίδης.
Μιλώντας εφ΄όλης της ύλης στη «Ν» ο κ. Ξυνίδης αναφέρεται στις συνεχείς και πολύπλευρες πρωτοβουλίες του υπουργείου
για την εξυγίανση της αγοράς και της διαμόρφωσης ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση Παπαδήμου μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της χώρας και την έξοδο από την κρίση, απαντά θετικά υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι οι μεν θα πρέπει να σταματήσουν να ψάχνουν την επόμενοι μέρα, οι δε να προσπαθούν να κυβερνήσουν χωρίς κυβερνητική συλλογική ευθύνη και οι τρίτοι απλά να χαίρονται επειδή έγιναν ανέλπιστα υπουργοί. Για το λόγο αυτό άλλωστε, εμμέσως πλην σαφώς τάσσεται κατά της άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Τέλος στο ερώτημα με ποιον ηγέτη θα πρέπει να κατέλθει στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι το ερώτημα θα πρέπει να είναι, ποιο, πόσο μεγάλο και δυνατό και τι είδους ΠΑΣΟΚ θα είναι αυτό που φιλοδοξεί να ηγηθεί ο οποιοσδήποτε. Συμπληρώνει δε, ότι το Κίνημα με τα σημερινά χαρακτηριστικά δεν μπορεί πλέον να εκφράσει το χώρο της κεντροαριστεράς, ως πλειοψηφική τάση στην κοινωνία, αν δεν προτάξει το ίδιο την ανασυγκρότηση του χώρου αυτού.

- Κύριε υπουργέ, όλοι γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Τα περιοριστικά μέτρα, έχουν δημιουργήσει ασφυξία στην αγορά με αποτέλεσμα πολλές εμπορικές επιχειρήσεις να διακόπτουν τη λειτουργία τους με επώδυνα αποτελέσματα και για την οικονομία και για την απασχόληση. Οι φορείς, ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μιλούν για μέτρα "ταφόπλακα". Πώς βλέπετε την εξέλιξη του χάρτη στον εμπορικό τομέα; Έχετε κάποιο σχέδιο για τη στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων;

«Η αγορά πλήττεται κυρίως από την έλλειψη ρευστότητας και πρόσβασης σε κεφάλαια κίνησης. Η λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας θα απαντηθεί αναγκαστικά μέσα από την αντιμετώπιση του γενικότερου δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και των προβλημάτων της ευρωζώνης. Παράλληλα όμως με την προσπάθεια αντιμετώπισης του βασικού προβλήματος, επιχειρούμε να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και να απαλλάξουμε τους επαγγελματίες από τη γραφειοκρατία και τα περιττά κόστη. Το ΓΕΜΗ και οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης καθιστούν εφικτή τη σύσταση επιχείρησης σε μία μέρα, σε ένα σημείο στο μισό κόστος. Περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις έχουν ιδρυθεί και επόμενος στόχος είναι η ένταξη και των αδειοδοτικών διαδικασιών στις υπηρεσίες μιας στάσης. Θεσπίσαμε Επιτροπές Διακανονισμού για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών για τα εμπορικά μισθώματα, ώστε με μικρό κόστος να οδηγηθούμε στη μείωση των εμπορικών μισθωμάτων. Με την αναμόρφωση του Αγορανομικού Κώδικα επιδιώκουμε την άρση πολύπλοκων διατάξεων, οι οποίες δυσχεραίνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Τροποποιήσαμε τη νομοθεσία
Keywords
Τυχαία Θέματα