Θετικά τα συμπεράσματα της απογραφής

Κανονικά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται η γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών 2011, η οποία ξεκίνησε προχθές, Τρίτη, και θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την επικράτεια έως τις 24 Μαΐου, με σκοπό να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, στοιχεία απαραίτητα για τον σχεδιασμό της οικονομικής
και κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

«Σε ποσοστό πάνω από 99.5% των απογραφικών τμημάτων η απογραφή διεξάγεται κανονικά και χωρίς αξιόλογα προβλήματα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου.

Όπως δήλωσε «οι απογραφείς αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες όσον αφορά την άρνηση ορισμένων Ελλήνων πολιτών να απογραφούν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, προφασιζόμενοι ότι επιθυμούν να απογραφούν στον τόπο κατοικίας τους». Σημείωσε, δε, ότι η απογραφή των μεταναστών διεξάγεται, χωρίς να έχουν καταγραφεί αξιόλογα κωλύματα.

Ο κ. Γεωργίου επανέλαβε τη μεγάλη σημασία που έχει η συγκέντρωση αξιόπιστων και έγκαιρων στατιστικών στοιχείων για την απογραφή των πολιτών στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, «εκεί, δηλαδή, που περνά ο κάθε άνθρωπος το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του», όπως ανέφερε.

Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες «να ανοίγουν την πόρτα τους και να δίνουν τα σωστά στοιχεία στους απογραφείς, αφού είναι πολύ σημαντικό να γίνει απογραφή του μόνιμου πληθυσμού της χώρας», όπως τόνισε.

Σύμφωνα πάντως, με μεμονωμένους απογραφείς, με τους οποίους ήρθε σε επαφή το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δυσπιστία, όταν χτυπά ο απογραφέας το κουδούνι, δείχνουν συνήθως ηλικιωμένα άτομα. «Ζητούν τα στοιχεία μας, τηλεφωνούν στον αριθμό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα για να τα διασταυρώσουν... Φοβούνται οι άνθρωποι», δήλωσε απογραφέας, ενώ για τις ενδεχόμενες δυσκολίες, που αντιμετωπίζει στην επαφή του με τους αλλοδαπούς, σημείωσε ότι «η κύρια δυσκολία συνίσταται, συνήθως, σε επίπεδο γλώσσας. Δεν μιλούν καλά ελληνικά και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την περαίωση της διαδικασίας».

Ο κ. Γεωργίου, εξάλλου, επισήμανε ότι: «Οι απογραφόμενοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα στοιχεία, τα οποία συλλέγει η ΕΛΣΤΑΤ, είναι εμπιστευτικά και καλύπτονται από το στατιστικό απόρρητο, το οποίο επιτάσσει ο εθνικός νόμος, αλλά και η ευρωπαϊκή νομοθεσία». Έκανε, δε, σαφές ότι «δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από κανέναν άλλο, ώστε να εξάγει συμπεράσματα για το άτομο ή το νοικοκυριό το οποίο απογράφεται».

Ο απογραφέας φέρει κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά του, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη του. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΕΛΣΤΑΤ στους τηλεφωνικούς αριθμούς 213 135 2138-40
Keywords
Τυχαία Θέματα