Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Βελιγραδίου Beldoks

Με την πρεμιέρα της ταινίας μεγάλου μήκους «O Gringo» του σκηνοθέτη Ντάρκο Μπάγιτς ανοίγει σήμερα τις πύλες του, στο συνεδριακό κέντρο «Σάβα», το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Βελιγραδίου Beldoks, στο οποίο θα προβληθούν 78 έργα από 29 χώρες.

Το ντοκιμαντέρ «O Gringo» παρακολουθεί την καριέρα του ποδοσφαιριστή Ντέγιαν Ράμπα Πέτκοβιτς, ο οποίος γεννήθηκε το 1972, στη πόλη Μάιντανπεκ της Σερβίας και κατέκτησε σημαντικούς τίτλους, παίζοντας σε ομάδες της Βραζιλίας.

Ο Ντάρκο Μπάγιτς τόνισε ότι στο ποδόσφαιρο και στον κινηματογράφο τίποτα δεν είναι σίγουρο και αυτό τον ώθησε να
γυρίσει το ντοκιμαντέρ για τον Πέτκοβιτς, τον οποίο γνώρισε πριν από οκτώ χρόνια, όταν βρέθηκε σε φεστιβάλ Κινηματογράφου, στο Σάο Πάολο.

"Με ξάφνιασε το γεγονός ότι εκεί είναι μεγάλο αστέρι και θέλησα να τον δει και το δικό μας κοινό σε δράση, σε στιγμές που οι λάτρεις του ποδοσφαίρου θυμούνται συγκεκριμένους παίκτες", ανέφερε ο σκηνοθέτης, ο οποίος έχει υπογράψει και το σενάριο της ταινίας, μαζί με τη Νάτασα Ντράκουλιτς.

Σύμφωνα με το σκηνοθέτη, η ταινία, διάρκειας 90 λεπτών, δεν είναι αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά μια ιστορία με ένταση, με μελοδραματικά και αισθηματικά στοιχεία που αφορούν τη σχέση του Πέτκοβιτς με την οικογένειά του και τη νοσταλγία του για τη Σερβία, στην εθνική ομάδας της οποίας δεν έπαιξε ποτέ.

Στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του φετινού Beldoks συμμετέχουν 15 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, που έχουν προβληθεί και βραβευθεί σε σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου.

Φέτος, για πρώτη φορά θα διαγωνιστούν 16 σερβικά ντοκιμαντέρ σε ειδική κατηγορία.

Η κριτική επιτροπή για την επιλογή του καλύτερου ξένου ντοκιμαντέρ αποτελείται από το σκηνοθέτη, Ρομπ Λέμκιν, νικητή της περσινής διοργάνωσης, τον Μάρτιν τε Πας, συντονιστή προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA), τον Ματίας Χέντερ, υπεύθυνο για την επιλογή ταινιών στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Λάιπτσιγκ.

Στην κριτική επιτροπή που θα βραβεύσει το καλύτερο σερβικό ντοκιμαντέρ συμμετέχουν οι σκηνοθέτες Πούρισα Τζόρτσεβιτς και Βάνια Κοβάτσεβιτς και η παραγωγός Βερόνικα Ράντοβιτς.

Στο Beldoks 2011 συμμετέχει και το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Η Γενοκτονία της Μνήμης» του σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνη Παπαδόπουλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα