Θα πληρωθεί τώρα η πρώτη δόση, διορθώσεις μετά...

Προθεσμία 80 ημερών, αντί 40 που ίσχυε μέχρι σήμερα, δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους καταναλωτές για να εξοφλήσουν μέσω της ΔΕΗ το ειδικό τέλος επί των ακινήτων, η πρώτη δόση του οποίου όμως θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά ακόμη κι αν υπάρχουν λάθη στον υπολογισμό, ή εξαιρέσεις (άνεργοι, πολύτεκνοι κ.ά.).
Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στη νέα διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα και στην οποία επισημαίνεται
ότι στις περιπτώσεις που θα προκύψει, λόγω των λαθών, διαφορά φόρου αυτή θα καταβληθεί με την επόμενη εκκαθάριση της ΔΕΗ, μέσω συμψηφισμού μελλοντικών οφειλών.
Οι καταναλωτές, πάντως, αφού πληρώσουν την πρώτη δόση που θα έχει προκύψει με βάση τα στοιχεία που είχε η ΔΕΗ έως τις 17 Σεπτεμβρίου, έχουν προθεσμία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να υποβάλουν αιτήσεις για διόρθωση τυχόν λαθών στους δήμους, οι οποίοι εντός των προσεχών ημερών θα παραλάβουν από το διαχειριστή του δικτύου της ΔΕΗ ηλεκτρονικές καταστάσεις με όλα τα ακίνητα.

Στη συνέχεια οι δήμοι, αφού ενημερώσουν τις εν λόγω καταστάσεις με τα στοιχεία των ακινήτων των δημοτών τους, υποχρεούνται να τις αποστείλουν έως τις 27 Ιανουαρίου στο διαχειριστή της ΔΕΗ, που με τη σειρά του θα αποστείλει τις καταστάσεις στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να ελέγξει εάν οι τιμές ζώνης είναι σωστές.

Από την πλευρά της η ΓΓΠΣ θα πρέπει να επιστρέψει στη ΔΕΗ τα τελικά διορθωμένα στοιχεία έως τις 10 Φεβρουαρίου, ώστε να προχωρήσει ο υπολογισμός του ειδικού τέλους που θα περιληφθεί στον επόμενο λογαριασμό, αλλά και οι συμψηφισμοί για τις τυχόν επιστροφές.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών διευρύνει και τον «κύκλο» των ατόμων που εξαιρούνται από το τέλος καθώς, εκτός από τα άτομα με αναπηρίες άνω του 80% και όσους τελούν υπό μηχανική υποστήριξη, περιλαμβάνει και άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, όπως νοητική υστέρηση, σύνδρομο Ντάουν, εγκεφαλική παράλυση, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας.

Ταυτόχρονα συστήνει σε κάθε Εφορία μια τριμελή Επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από έναν υπάλληλο ΔΟΥ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έναν κοινωνικό λειτουργό από το δήμο και έναν αστυνομικό υπάλληλο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα όλων όσοι ισχυρίζονται ότι αδυνατούν για διάφορους λόγους να εξοφλήσουν το ειδικό τέλος.

Ο Συνήγορος του Πολίτη

Την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών η Συνήγορος του Πολίτη

Ειδικότερα σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, εντοπίζει συγκεκριμένα προβλήματα και ζητεί να υπάρξει άμεση ανταπόκριση.

Παραβίαση Οδηγίας

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ σε περίπτωση μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού
Keywords
Τυχαία Θέματα