Οι εκλογές πάνε στο...βάθος

Παρελθόν θεωρείται ήδη η αρχική συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου για την διεξαγωγή εκλογών στις 19 Φεβρουρίου, έπειτα και από την ενημέρωση και τα όσα συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, περί τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει ξεκινήσει η συζήτηση με την τρόικα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο θα συνδυαστεί με την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου,
ενώ η ψήφιση της δανειακής σύμβασης (του νέου υπερ-μνημονίου) μετατίθεται για τα τέλη Ιανουαρίου και ο ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγών αναμένεται (κατ' αρχάς) να έχει ολοκληρωθεί στο τυπικό της σκέλος περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, και εφόσον όλα τα παραπάνω εξελιχθούν ομαλά, θα πλησιάζει η ημερομηνία σταθμός για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 80 και πλέον δισ., την οποία θα πρέπει να διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως λένε πολιτικά στελέχη σχεδόν όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, δεν μπορεί να είναι ούτε σε εκλογική εκκρεμότητα ούτε να λειτουργεί ως υπηρεσιακή.
Όλα αυτά, αν και εφόσον επιβεβαιωθούν και στην πράξη και δεν υπάρξουν αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα που θα επιβληθούν από την ρευστότητα που κυριαρχεί στην Ευρώπη, σημαίνει ότι δημιουργούν ένα εξαιρετικά περιβάλλον που δεν ευνοεί την διενέργεια εκλογών στο τέλος Φεβρουαρίου, δεδομένου δε ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει πως η προκήρυξη των εκλογών θα πρέπει να έχει γίνει από το τέλος του Ιανουαρίου και η Βουλή να έχει διακόψει τις εργασίες της την ίδια περίοδο.
Κάτι τέτοιο θεωρείται ήδη εξαιρετικά δύσκολο, καθώς προϋποθέτει ότι τα πάντα στην χώρα και στην ΕΕ θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση και κωλυσιεργία - σε αντίθεση με τα όσα έχουν προηγηθεί στο διάστημα της προηγούμενης διετίας.

Παράλληλα, στα επιτελεία και των δύο μεγάλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες που δείχνουν ότι ελάχιστοι θεωρούν ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα των εκλογών πριν την άνοιξη.
Στο μεν ΠαΣοΚ έχει παγώσει η συζήτηση για τις εσωκομματικές εξελίξεις και την ηγεσία υπό την οποία το κόμμα θα πάει στις εκλογές, έπειτα από μερικές ημέρες κατά τις οποίες δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι όλοι είναι έτοιμοι για την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών.
Χαρακτηριστικό είχε δε ότι οι αναφορές του κ. Χ. Καστανίδη ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Βήμα Fm είπε ότι «είναι σαφές ότι (τον κ. Παπανδρέου ) τον έριξαν οι βουλευτές του, με τη σύμπραξη μιας ομάδας ΜΜΕ», δεν έδειξε να ενοχλεί τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.
Την ίδια στιγμή στην ΝΔ, είναι πλέον κυρίαρχο στοιχείο της προσπάθειας που καταβάλλεται, προκειμένου ο κ. Σαμαράς να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την επιστολή τους προς τους δανειστές της χώρας και να διαλύσει τις εντυπώσεις περί μίας ακόμη στροφής, για την οποία κάποιοι έσπευσαν να τον κατηγορήσουν.

Με βάση αυτά, και καθώς το ευρωπαϊκό και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό παραμένει εξαιρετικά ρευστό, διαφαίνεται ό
Keywords
Τυχαία Θέματα