"Τα πρώτα ξενοδοχεία στην Αδριατική"

Φωτογραφίες ξενοδοχείων που ανεγέρθηκαν στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, στην κροατική πλευρά της Αδριατικής, προβάλλονται σε έκθεση στο Κροατικό Μουσείο Τουρισμού, στην Οπάτια. Η ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας στο τέλος του 19ου και στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στην Κροατία εκδηλώθηκε με την ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Στα παράλια της Αδριατικής, αρχικά αναπτύχθηκε ο θεραπευτικός τουρισμός και ταυτόχρονα άρχισαν να καταφθάνουν τουρίστες για θαλάσσια μπάνια και να υψώνονται μεγαλοπρεπή ξενοδοχεία, με ιδιαίτερα φροντισμένους κήπους, σε αρμονία
με την τότε κυριαρχούσα αρχιτεκτονική τάση, τόνισε στην τελετή εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης "Τα πρώτα ξενοδοχεία στην Αδριατική", η διευθύντρια του Μουσείου Κος Νάλις.

Το επίκεντρο της κατασκευαστικής έξαρσης ήταν τότε η Οπάτια, όπου το 1884 και το 1885 δύο μεγάλα αντιπροσωπευτικά ξενοδοχεία το Κβάρνερ και το Ιμπέριαλ. Έως τις αρχές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κατασκευάστηκαν εκατοντάδες ξενοδοχεία, πανσιόν και βίλες, ανέφερε η κ. Νάλις.

Η αρχιτεκτονική των ξενοδοχείων στην Οπάτια, στο Ντουμπρόβνικ, στο Μάλι Λόσινιε, στις νήσου Μπριούνι και στη Τσρικβένιτσα, με την ποιότητα και τη συγχρονικότητά της ήταν συγκρίσιμη με την τουριστική αρχιτεκτονική της εποχής εκείνης στη γαλλική και στην ιταλική ριβιέρα.

Στόχος της έκθεσης φωτογραφίας, που θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου του 2012 είναι να προβληθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστή η σημαντική κληρονομιά του σημαντικότερου οικονομικού κλάδου στην Κροατία.

Το Κροατικό Μουσείο Τουρισμού είναι εθνικό ίδρυμα, με αποστολή τη συλλογή, διαφύλαξη, έρευνα και παρουσίαση υλικής και άυλης κληρονομιάς τουριστικού περιεχομένου. Κεντρική δραστηριότητα του Μουσείου είναι η συλλογή υλικού, που μαρτυρά την πλούσια ιστορία του τουρισμού στην Κροατία.
Keywords
Τυχαία Θέματα