Μειώθηκε η ποινή του Χοντορκόφσκι

Το Εφετείο της Μόσχας επικύρωσε σήμερα την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για "κλοπή δισεκατομμυρίων δολαρίων δημοσίου χρήματος και ξεπλύματος 'βρώμικου' χρήματος", μειώνοντας μόνο κατά ένα έτος την αρχική ποινή 14 ετών κάθειρξης που είχε επιβληθεί πέρυσι τον Δεκέμβριο στον άλλοτε πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Με την αναθεώρηση της ποινής του από το Εφετείο της Μόσχας ο Χοντορκόφσκι θα μείνει φυλακισμένος έως το 2016.

Ο Χοντορκόφσκι, 47
ετών σήμερα, που διετέλεσε πρόεδρος του πετρελαϊκού ομίλου Yukos, συγκρούστηκε με το Κρεμλίνο την εποχή της προεδρίας του Βλαντίμιρ Πούτιν και από τα τέλη του 2003 βρέθηκε στη φυλακή. Το 2005 καταδικάστηκε πρώτη φορά σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών.

Ο Χοντορκόφσκι καταδικάστηκε σήμερα στη βάση "νέων κατηγοριών" σε βάρος του που ήλθαν στην επιφάνεια το 2007.



"Έλλειψη αποδείξεων"

Ο καταδικασθείς χαρακτήρισε σήμερα την υφιστάμενη εναντίον του δικαστική απόφαση "παντελώς ανόητη". Πρόσθεσε ότι "υπάρχει έλλειψη αποδείξεων για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία". Τόνισε ότι "η τύχη του δεν αποφασίζεται μέσα στο δικαστήριο, αλλά αλλού". Κατήγγειλε "το αυθαίρετο, το ψέμα, τους αλήτες στην εξουσία". "Κύριοι δικαστές, αν δεν μπορείτε να μεταβάλλετε την ποινή κάθειρξης σε βάρος μου, ακυρώστε την τουλάχιστον", τόνισε περαιώνοντας την περίπου 15λεπτη απολογία του.

Μέλη της ρωσικής αντιπολίτευσης αναφέρονται σε πολιτικό σχέδιο "ο Χοντορκόφσκι, ο συγκατηγορούμενός του Πλάτων Λεμπέντεφ κι άλλοι πολέμιοι της κυβέρνησης να παραμένουν στη φυλακή".

"Δεν υπάρχει ελπίδα γι' αυτούς", συνόψισε στη Μόσχα ο διαφωνών συγγραφέας Έντουαρντ Λιμόνοφ.

Οι συνήγοροι του Χοντορκόφσκι πρόκειται να προσφύγουν, μετά την δευτεροβάθμια απόφαση, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα