Τα ατού του Μπασάρ αλ Άσαντ

Το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ- Άσαντ παραμένει στην εξουσία παρά το κίνημα αμφισβήτησης εναντίον του που διαρκεί εδώ και δύο μήνες, εξαιτίας της μάλλον χλιαρής αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας και χάρη στην πίστη του συριακού στρατού, πυλώνα του καθεστώτος, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα το θέμα της Συρίας, όπου το καθεστώς φαίνεται ότι έχει προς το παρόν διατηρήσει τον έλεγχο πνίγοντας στο αίμα την εξέγερση.

Σύμφωνα με σύρο πολιτικό αναλυτή στην Ιορδανία, " το Ισραήλ είναι
ικανοποιημένο με το στατους κβο του καθεστώτος, και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανάγκη από τη Συρία στο θέμα του Ιράκ, εξαιτίας της επιρροής της Δαμασκού επί της σουνιτικής ιρακινής αντίστασης και του ρόλου του μεσολαβητή ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ιράν ως προς το Ιράκ".

"Η διεθνής κοινότητα επέλεξε τον λήθαργο στο συριακό θέμα διότι κανείς δεν θέλει να δει το χάος στις πόρτες του Ισραήλ, κυρίως αφού το (συριακό) καθεστώς διατηρεί τα ασφαλέστερα σύνορα με το Ισραήλ από την θέσπιση αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης το 1974", δηλώνει από την πλευρά του ο Αμπού Ανταμ, σύρος αντιπολιτευόμενος.

Πολιτικός κρατούμενος στη Συρία από το 1986 μέχρι το 1991, ο Αμπού Ανταμ κατοικεί στην Ιορδανία από το 1996.

Παραδέχεται ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται ότι "έχει κερδίσει τη μάχη", αλλά λέει: "Παραμένω αισιόδοξος για την ικανότητα του λαού να καταλήξει κερδίζοντας τον πόλεμο, ακόμη και αν αυτό θα χρειασθεί χρόνο".

Ο Ιορδανός Νάχεντ Χατάρ, ειδικός στη Συρία, λέει ότι το καθεστώς ξεπέρασε τις εσωτερικές διαμάχες, ανάμεσα στην πτέρυγα του προέδρου , που τάσσεται υπέρ μίας πολιτικής λύσης, και της πτέρυγας του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, υπό τον αδελφό του Μάχερ αλ-Άσαντ και τον Άλι Μαμλούκ, επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών, που τάσσονται υπέρ της καταστολής.

Μπασάρ δεν είναι παρά ένας εκπρόσωπος. Ο στρατός, που αποτελεί πυλώνα του καθεστώτος, έχει αναλάβει στα χέρια του την κατάσταση και δεν χρειάζεται να βάλει γάντια για να συντρίψει την εξέγερση", λέει.

στρατός ελέγχεται από το καθεστώς. Ο Μάχερ αλ-Άσαντ διοικεί την προεδρική φρουρά, καθώς και την 4η μεραρχία που αντιπροσωπεύει το εν τρίτον του στρατού και είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα άρματα μάχης, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο στρατό", λέει ο Αμπού Ανταμ.

"Είχαμε ελπίσει ότι ο στρατός θα παραμείνει ουδέτερος. Δυστυχώς αυτό δε συνέβη και κάποιες αποσκιρτήσεις δεν ήταν παρά μεμονωμένα περιστατικά", λέει ο Αμπού Ανταμ, ο οποίος αναφέρεται επίσης "στη σιωπή του αραβικού κόσμου".

"Τα αραβικά καθεστώτα φοβούνται να σχολιάσουν τα γεγονότα στη Συρία, γνωρίζοντας ότι και τα ίδια αποτελούν στόχο στις χώρες τους".

"Οι θρησκευτικές μειονότητες, οι δρούζοι-αλαουΐτες, οι ισμαηλίτες και οι μη θρησκευτικές ομάδες που υποστήριζαν τους διαδηλωτές κατά τη έναρξη του κινήματος, σήμερα βρίσκονται στο πλευρό του καθεστώτος εξαιτίας σ
Keywords
Τυχαία Θέματα