Σλοβενία: Αποχώρησε Κόμμα από τον κυβερνητικό συνασπισμό

Το Σλοβενικό Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) επιβεβαίωσε και επίσημα ότι αποχωρεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Μπορούτ Παχόρ. Με την απόφαση του DeSUS για έξοδο από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η κυβέρνηση του Μπορούτ Παχόρ θα έχει πλέον 42 από τις συνολικά 90 έδρες στο Σλοβενικό Κοινοβούλιο, αλλά μέχρι τη διεξαγωγή των τριών κρίσιμων δημοψηφισμάτων, στις 5 Ιουνίου, θα συνεχίσει το έργο της, καθώς αναμένεται να έχει τη στήριξη βουλευτών των μειονοτήτων και ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης,
αναφέρουν Σλοβένοι αναλυτές.

«Το κόμμα αποχωρεί από το συνασπισμό, επειδή δεν έχουν γίνει δεκτές οι εποικοδομητικές και καλοπροαίρετες προτάσεις του», ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου του DESUS, ο πρόεδρός του, Πέτερ Χάμπιγιαν, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές του κόμματος θα συνεχίσουν να ενεργούν με εποικοδομητικό πνεύμα σε όλα τα ζητήματα, εκτός από το θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία απορρίπτουν.

Ο αρχηγός του DeSUS, Καρλ Έριαβετς, δήλωσε ότι το κόμμα δεν είχε μεταχείριση ισότιμου εταίρου στην κυβέρνηση και ανακοίνωσε ότι τα στελέχη του κόμματος που είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό.

Το στέλεχος του DeSUS και μέχρι πρότινος υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ντούσα Τρόμπετς Μπούτσαν, παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Ρόκο Ζάρνιτς, επίσης μέλος του DeSUS, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να μην παραιτηθεί, αν συναινέσει ο πρωθυπουργός.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), Γιάνεζ Γιάνσα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, τόνισε ότι η μόνη λύση στην πολιτική κρίση είναι η συγκρότηση νέας πλειοψηφίας στη Βουλή, βασισμένης στη βούληση των ψηφοφόρων.
Keywords
Τυχαία Θέματα