Συζήτηση στο Υπουργικό για τα προβλήματα ρευστότητας

Προβληματισμός εκδηλώθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου -ενόψει και της κατάθεσης νομοσχεδίου που θα αφορά την παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες- γύρω από την ρευστότητα που διοχετεύουν οι τράπεζες στην πραγματική οικονομία. Ο προβληματισμός εστιάζεται στον τρόπο διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά από τα πιστωτικά ιδρύματα και στην διαπίστωση ότι "όλοι πρέπει να συναισθανθούν τις ευθύνες τους".

Σε κάθε περίπτωση
και με παρέμβαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση γύρω από το ζήτημα αυτό, ενώ το νομοσχέδιο θα κατατεθεί κατ' αρχήν.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργικό συμβούλιο συναίνεσε στο να δοθούν εγγυήσεις, υπό την προϋπόθεση, προτού να κατατεθεί το τελικό σχέδιο νόμου, να έχουν τεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένοι όροι που η ίδια θα έχει διαμορφώσει.

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα αφορά την επέκταση εγγυήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ύψους 30 δισ. ευρώ, προκειμένου αυτά να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διοχετεύοντας στη συνέχεια την ρευστότητα στην αγορά. Επιπλέον η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ουσιαστική λειτουργία του κυβερνητικού επιτρόπου στις τράπεζες.

Αναλυτικότερα, και πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρότεινε την σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με κάθε τράπεζα χωριστά, προκειμένου να δοθούν εγγυήσεις, ενώ στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι ίσως να μην γίνει προγραμματική συμφωνία, αλλά πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση με κάθε τράπεζα.

Από τη μεριά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, φέρεται να υπογράμμισε πως οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δεν μπορεί να παίρνουν χωρίς να δίνουν. Ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι η οικονομία είναι "τραπεζοκεντρική" και πρόσθεσε ότι όταν μιλάμε για το μέλλον της οικονομίας, έχουμε πολιτική ευθύνη να μιλάμε και για το μέλλον των τραπεζών. "Η Ελλάδα τι κάνει; Δίνει χρήμα κι οι τράπεζες αποκτούν περιουσία; Στην ουσία είναι κρατικοδίαιτες" φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είπε ο κ. Παπουτσής. Ο υπουργός Προστασίας του πολίτη, φέρεται ως υπέρμαχος των συγχωνεύσεων τραπεζών, χαρακτηρίζοντάς τες "αναγκαιότητα", υπό τον όρο ότι θα έχει οριστεί η κατεύθυνση των συγχωνεύσεων αυτών, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε το ότι δεν πρέπει να δείχνουμε ότι οι τράπεζες προτείνουν και η κυβέρνηση εκτελεί.

Από την μεριά της η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου πρότεινε, εφόσον δοθούν εγγυήσεις στις τράπεζες, το Δημόσιο να έχει τα ανάλογα οφέλη από τα πάγια των τραπεζών (assets).

Την αναγκαιότητα αλλαγής της νοοτροπίας των τραπεζών, την εγκατάλειψη της αλαζονικής στάσης τους και την επίσης αναγκαιότητα ανταπόκρισης των πιστωτικών ιδρυμάτων στις υποχρεώσεις τους μέσω της διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης.

Από την μεριά του, ο υπουρ
Keywords
Τυχαία Θέματα