Μειώνει την ενεργειακή εξάρτησή από τη Ρωσία

Τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου κατασκευάζει στις ακτές της Βαλτικής η Πολωνία, στοχεύοντας στη διαφοροποίηση των εισαγωγών ενεργειακών πόρων και τον περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Αυτή είναι μια πραγματική διαφοροποίηση. Με αυτήν εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η πραγματική ανεξαρτησία από ό,τι, μέχρι σήμερα, ήταν η μοναδική πηγή εισαγωγών φυσικού αερίου», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου καλύπτουν σχεδόν τα δύο τρίτα των αναγκών της Πολωνίας, με το υπόλοιπο ένα τρίτο να καλύπτεται από εγχώριες και άλλες
πηγές.

Η έναρξη λειτουργίας του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Σβινούσιε, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, τοποθετείται εντός του Ιουνίου του 2014. Η ετήσια δυναμικότητα του σταθμού θα είναι, αρχικά, περίπου 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και προβλέπεται αύξησή της στα 7,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Τον Ιούνιο του 2009, η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία με την Qatargas, την εταιρία φυσικού αερίου του Κάταρ, για αποστολές ποσοτήτων φυσικού αερίου σε διάστημα 20 ετών, ξεκινώντας από το 2014 και με ρυθμό 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο.

Το συμβόλαιο αυτό καλύπτει το ένα τρίτο του συνόλου των αναγκών της Πολωνίας σε φυσικό αέριο, υπογράμμισε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Keywords
Τυχαία Θέματα