"Εκστρατεία" κατά του Μπέλενε

Η εκστρατεία κατά της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού "Μπέλενε", την οποία ξεκίνησαν οι αντίπαλοι του έργου, συνεχίστηκε με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομίας της Αγοράς, τα βασικά συμπεράσματα της οποίας κατέθεσε, σήμερα, στη Βουλή ο διευθυντής του ανεξάρτητου φορέα, Κράσεν Στάντσεφ.

Σύμφωνα με την έκθεση, το κόστος του σταθμού διαμορφώνεται όχι σε 6 αλλά σε 11 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που συνυπολογιστούν τα αναγκαία έργα υποδομής, όπως αγωγοί υψηλής τάσεως.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η ενέργεια
που θα παράγεται από τον πυρηνικό σταθμό Μπέλενε θα είναι "περιττή" για τη Βουλγαρία έως το 2025.

Στα ευρήματα της έκθεσης, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι η τοποθεσία που επελέγη είναι σε σεισμογενή περιοχή, αναφέρθηκε ο συμπρόεδρος του "Γαλάζιου Συνασπισμού" Μάρτιν Ντιμιτρόφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε "Δούρειο Ίππο" μέσω του οποίου "η Ρωσία επιχειρεί να καταλάβει τον ενεργειακό τομέα της Βουλγαρίας".

Αφού προειδοποίησε ότι "κάθε βουλγαρική οικογένεια θα πρέπει να πληρώσει από 4.200 ευρώ για τον σταθμό", ο κ. Ντιμιτρόφ επανέλαβε την κατηγορία της παράταξης του σύμφωνα με την οποία "όποια κυβέρνηση λάβει την απόφαση για κατασκευή του Μπέλενε προτού η Ευρώπη πει τον τελικό λόγο της για την ασφάλεια του νέου σταθμού θα ευθύνεται για εθνική μειοδοσία".

Τις κατηγορίες του "Γαλάζιου Συνασπισμού" απέρριψε ο αρμόδιος εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος GERB, Βαλεντίν Νικόλοφ. Όπως είπε, η τιμή του έργου του Μπέλενε δεν μπορεί να υπερβεί τα 6,280 δισ. ευρώ, όπως, προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσίας, ενώ -- πρόσθεσε -- το κόστος της υποδομής του σταθμού διαμορφώνεται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.

"Είμαστε εθνικά υπεύθυνη κυβέρνηση και δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε περιπέτειες εις βάρος της χώρας μας" δήλωσε ο κ. Νικόλοφ και συμπλήρωσε ότι οι συμφωνίες με τους Ρώσους κατασκευαστές δεν προβλέπουν υποχρέωση της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού(ΝΕΚ) να εξαγοράζει το ρεύμα του "Μπέλενε" σε συγκεκριμένη τιμή.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέταρ Κουρουμπάσεφ, χαρακτήρισε "πληρωμένα σενάρια μη-επιστημονικής φαντασίας" την έκθεση του Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με ίδιο, υπάρχουν δύο εταιρείες, η μία εκ των οποίων βρίσκεται σε γειτονική χώρα (την οποία δεν κατονόμασε), οι οποίες θέλουν να αγοράζουν ηλεκτρισμό από το σταθμό Μπέλενε.

Ο κ. Κουρουμπάσεφ σημείωσε ότι "προς το παρόν δεν υπάρχει φθηνότερη ενέργεια από την πυρηνική" και τόνισε ότι "είναι πολύ άσχημο να τυγχάνουν αδίστακτης εκμετάλλευσης, για προπαγανδιστικές σκοπιμότητες, οι φόβοι του κόσμου μετά το ατύχημα στο ιαπωνικό σταθμό στη Φουκουσίμα".

Στο μεταξύ, σε συμπεράσματα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Alpha Research για την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 800 άτομα στην περίοδο 17 -21 Μαρτίου, αναφέρεται ότι την περίοδο της ένταξης της Βουλγαρίας στην
Keywords
Τυχαία Θέματα