Σύσκεψη των "3" για θέματα στρατηγικής μετά το Eurogroup

Τις αντοχές της δοκιμάζει, για πρώτη φορά επί της ουσίας, η κυβέρνηση συνεργασίας, μόλις τρεις ημέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στη Βουλή. Η κίνηση του ΠαΣοΚ να αποδοκιμάσει τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα για τους χειρισμούς του στο Eurogroup προκάλεσε αίσθηση και ερωτηματικά.

Οι…«λογαριασμοί» αναμένεται να…λυθούν στις 7:00 το απόγευμα
στο Μέγαρο Μαξίμου στη σύσκεψη που θα γίνει, μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, των κυβερνητικών εταίρων, των προέδρων του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, αλλά και του κ. Στουρνάρα.

Από την εξέλιξη της σύσκεψης θα κριθούν πολλά και ενδέχεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία της κυβέρνησης, που δείχνει να πορεύεται σε μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση. Από το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν προσεκτικά τις κινήσεις του κ. Βενιζέλου_ που είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά_ αποφεύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά και τηρούν στάση αναμονής, παρά τα επιχειρήματα του ΠαΣοΚ ότι δεν έχει στρατηγική επί της διαπραγμάτευσης.

Από την ενέργεια του προέδρου του ΠαΣοΚ αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ότι η συγκυβέρνηση αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση πολιτικών ισορροπιών. Έμπειρα πολιτικά στελέχη αναφέρουν ότι θα σημειωθούν πολλά επεισόδια το επόμενο διάστημα και «κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τις αντοχές της τρικομματικής κυβέρνησης» λέει κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος και διερωτάται μέχρι ποιο χρονικό σημείο θα συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια του κ. Σαμαρά, οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης.

Οι αποστάσεις που λαμβάνει από την τακτική και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών το ΠαΣοΚ και ο κ. Βενιζέλος, έπειτα και από τις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εcofin, δημιουργεί προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, υπάρχει ενόχληση, αν και επιμελώς αποκρύπτεται και δεν υπάρχουν διαρροές, για το βασικό στοιχείο της διαφωνίας του ΠαΣοΚ, που είναι, με βάσει την Ιπποκράτους, η αποφυγή αναφοράς στα ζητήματα επαναδιαπραγμάτευσης και όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις κομματικών στελεχών, η παράκαμψη βασικών στοιχείων των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠαΣοΚ.

Κεντρικοί υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά, αναφέρουν ότι η στάση του κ. Βενιζέλου είναι ακατανόητη και διατυπώνονται ερωτήματα για το χρόνο και τη σκοπιμότητα της έκφρασης δυσαρέσκειας του προέδρου του ΠαΣοΚ για τον κ. Στουρνάρα.

Εξάλλου, σύμφωνα και με την κυρίαρχη άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup κινήθηκε με βάσει και τις συζητήσεις που είχε με τον κ. Σαμαρά και την κυβερνητική γραμμή: πρώτα θα πάρουμε μέτρα που θα αποκαθιστούν την αξιοπιστία της χώρας και σε δεύτερο χρόνο θα θέσουμε το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης.

Στη διαδικασία της αναζήτησης των αιτιών που οδήγησαν τον κ. Βενιζέλο στην κίνηση αυτή που δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση, υπάρχουν και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες που συγκλίνουν στην άποψη
Keywords
Τυχαία Θέματα