Κ.Μουσουρούλης: Μηχανισμός λήψης αποφάσεων μίας στάσης για τη ναυτιλία

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, ανοίγοντας για πρώτη φορά τα χαρτιά του από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, παραχώρησε συνέντευξη στη «Ν», στο πλαίσιο της οποίας στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ακτοπλοΐας, ανακοινώνοντας σχέδιο δέσμης έξι μέτρων για την ενίσχυση του κλάδου άμεσα, ενώ αναφέρθηκε και στη μεγάλη φιλοδοξία του, την ανάπτυξη ενός μηχανισμού λήψης αποφάσεων μίας στάσης για τη ναυτιλία, ώστε να ισχυροποιηθούν οι σχέσεις ανάμεσα στα ναυτιλιακά κεφάλαια και την εθνική οικονομία.

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο
όμως πρέπει να ξεκινήσει αμέσως. Στις άμεσες προτεραιότητές του βρίσκονται και τα λιμάνια με την κρουαζιέρα. Οι παραχωρήσεις λιμενικών δραστηριοτήτων (κάτι που αφορά στους σταθμούς κρουαζιέρας), αλλά και η καταγραφή όλων των κρίκων που αφορούν την αλυσίδα της κρουαζιέρας ανά κυβερνητική αρμοδιότητα, ώστε να υπάρξει συντονισμός και οργάνωση, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του.

Η ισχυροποίηση των δεσμών ανάμεσα στα ναυτιλιακά κεφάλαια και την εθνική οικονομία αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής που θέλετε να εφαρμόσετε. Τι ακριβώς εννοείτε;

«Για μένα πάνω από όλα σημασία έχει να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων της ναυτικής και ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και της πολιτείας. Η εμπιστοσύνη δεν διατάσσεται αλλά κερδίζεται, όχι μόνο από τα πρόσωπα αλλά και από τις δομές που δημιουργούνται και λειτουργούν. Και λειτουργούν αποδοτικά.

Νομίζω ότι αν κατορθώσουμε εδώ στον Πειραιά να υλοποιήσουμε ορισμένες από αυτές, και αυτές να αποδώσουν, τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους. Ενα παράδειγμα, διαχρονικά η Ελλάδα είχε επιδιώξει να προσελκύσει επενδύσεις μέσα από μηχανισμούς υπηρεσιών μίας στάσης. Αυτές δεν απέδωσαν γιατί στην ουσία επιχειρήθηκε να γίνει κάτι σαν ΚΕΠ. Να συνομιλήσει ένα σημείο με τον επενδυτή και πίσω από αυτό το σημείο να στοιχηθεί και να διοικηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός που αφορά στο κεντρικό κράτος αλλά και στις αποκεντρωμένες περιφερειακές και κρατικές διοικήσεις».

Και τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει;

«Εκείνο που πιστεύω ότι λείπει είναι αυτό που λέμε στα αγγλικά ''one stop decision making'', δηλαδή ένα σημείο μιας στάσης που θα παίρνει αποφάσεις. Το λέω αυτό γιατί, αν δει κανείς όλα τα νομοθετήματα που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τη Βουλή για την επιτάχυνση των επενδύσεων, η προσπάθεια που γίνεται δεν είναι να αρθούν τα εμπόδια. Είναι να παρακαμφθούν. Αρα, λοιπόν, αυτά τα εμπόδια παραμένουν. Εδώ στο υπουργείο θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε και τα δύο. Και να αρθούν τα εμπόδια, αλλά και να δημιουργηθεί σημείο λήψης απόφασης. Ενα σημείο λήψης αποφάσεων. Βέβαια το να αρθούν τα εμπόδια αφορά στο ξήλωμα της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα που αφορούν στη θάλασσα».

Είναι εύκολο αυτό;

«Για να ξηλώσεις τη γραφειοκρατία και να διασφαλίσεις τη συνέχεια, γιατί, ξέρετε, πολύ εύκολα μπορείς να την ξηλώσεις τη γραφειοκρατία, αλλά το σύστημα που λειτουργεί ό
Keywords
Τυχαία Θέματα