Συνεχίζεται η ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στη ζώνη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για το 2011, στο 4,7% (έναντι 4,3%), εντούτοις προειδοποίησε για τους «σημαντικούς» κινδύνους που ενέχει μία υπερανάπτυξη των οικονομιών της αναδυόμενης αυτής περιοχής.

«Η μεγάλη ζήτηση στην Κίνα και η ανιούσα αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες υποστηρίζουν» την ανάπτυξη στην περιοχή, η οποία βασίζεται κυρίως στην εξαγωγή διατροφικών και ενεργειακών πρώτων υλών, τονίζει το ΔΝΤ.

Το 2012 η ανάπτυξη στη ζώνη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής αναμένεται να φθάσει στο 4,25%, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, έπειτα από την αύξηση σε 6,1% του ΑΕΠ της περιοχής το 2010.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το Μεξικό (που αποτελεί την πλέον πληττόμενη από την διεθνή κρίση χώρα της περιοχής ένεκα της εξάρτησής του από τις ΗΠΑ) αναμένεται να ανακάμψει εν τέλει (4,6% το 2011 και 4% το 2012), ενώ η Βραζιλία, κορυφαία οικονομική δύναμη της περιοχής, θα συνεχίσει τη στιβαρή ανοδική πορεία της (4,5% το 2011 και 4,1% το 2012).

«Λόγω της συστημικής σημασίας της Βραζιλίας πολλές άλλες γειτονικές χώρες χαίρουν επίσης μίας σημαντικής ανάπτυξης. Κατ’ αντιστοιχία, μία αναπάντεχη πτώση της οικονομικής δραστηριότητα της Βραζιλίας θα έχει τα όλως αντίθετα αποτελέσματα», διαπιστώνει το ΔΝΤ.

Το 2011 το ΑΕΠ του Περού, σημαντικού εξαγωγέα μεταλλευμάτων, πρόκειται να αυξηθεί στο 7,5%, εκείνο της Αργεντινής στο 6% και της Χιλής στο 5,9%.

Μολαταύτα, το ΔΝΤ προειδοποίησε για τον κίνδυνο πληθωρισμού στην Λατινική και Κεντρική Αμερική, την ώρα που η κατάσταση φαίνεται να διευθετείται στο Μεξικό.

Η αύξηση των ξένων επενδύσεων στην περιοχή και η είσοδος κεφαλαίων αποτελούν εκτός των άλλων μία πρόκληση για τη Βραζιλία, ή την Κολομβία, της οποίας η ανάπτυξη πιθανολογείται στο 4,6% το 2011.

Στις χώρες αυτές, οι πιστώσεις σε πραγματικά στοιχεία βρίσκονται σε αύξηση από 10 σε 20% σε ετήσια βάση, όμως η αύξηση και η βελτίωση των συνθηκών δανεισμού θα πρέπει να ελεγχθούν σοβαρά ώστε να αποφευχθεί μία νέα κρίση, προειδοποιεί το Ταμείο.
Keywords
Τυχαία Θέματα