Συμφωνία ΗΠΑ - Κολομβίας

Οι ΗΠΑ και η Κολομβία συμφώνησαν ως προς το σχέδιο για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες για τα εργατικά δικαιώματα και τη βία κατά των συνδικαλιστών στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, στις οποίες οφείλεται η καθυστέρηση, για πάνω από μία 4ετία, της υπογραφής της διμερούς Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου, ανακοίνωσαν σήμερα πηγές του αμερικανικού ιδιωτικού τομέα.

«Πληροφορηθήκαμε πως η κυβέρνηση ήλθε σε συμφωνία με την Κολομβία και θα ξεκινήσουν σήμερα οι συνδιαλέξεις
με τους κατόχους μετοχών, τόνισε η ίδια πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Γραφείου Εμπορικής Αντιπροσωπείας τόνισε πως επί του παρόντος δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή ανακοίνωση λεπτομερειών για τη συμφωνία.

Χθες πάντως πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες με την Κολομβία είχε ανακοινώσει πως επίκειται σχετική ανακοίνωση έως σήμερα.

Μία τέτοια συμφωνία θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να καταθέσει στο Κογκρέσο για έγκριση την υπογραφή της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου. Επίσης χθες, ο αμερικανός Εμπορικός Αντιπρόσωπος Ρον Κερκ είχε δηλώσει σε κοινοβουλευτική επιτροπή πως ο Ομπάμα επιθυμεί να καταθέσει προς έγκριση τη συμφωνία εντός του έτους.

Μία θετική κατάληξη της υπόθεσης αυτής θα αποτελέσει το έναυσμα και για μια Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου με τη Νότιο Κορέα, το οποίο έχουν θέσει σε αναμονή οι αμερικανοί κοινοβουλευτικοί έως ότου ρυθμισθεί στο Κογκρέσο η συμφωνία με την Κολομβία και τον Παναμά.
Keywords
Τυχαία Θέματα