Έντονη αντιπαράθεση στον απόηχο της συνέντευξης Χριστόφια

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μετά τη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου Χριστόφια για την εσωτερική διακυβέρνηση. Κόμματα της αντιπολίτευσης τον κατηγόρησαν ότι επιχείρησε να μεταθέσει σε άλλους τις ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας. Τον επέκριναν επίσης για τις βολές κατά του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και για την αναφορά του σε πρώην υπουργό, ο οποίος είχε αιτηθεί επιδόματος ανεργίας. Το ΔΗΚΟ, που συμμετέχει
στην κυβέρνηση με τρεις υπουργούς, τήρησε "ενδιάμεση στάση".

Μόνο το ΑΚΕΛ υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης και των δηλώσεων του προέδρου Χριστόφια και απέρριψε τις επικρίσεις.

Ας φωνάζουν, ήταν η απάντηση του Κυπρίου προέδρου Χριστόφια, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη χθεσινή καταγγελία του ότι πρώην Υπουργός πήρε επίδομα ανεργίας.

Μετά και τις αντιδράσεις από τους κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Σωκράτη Χάσικο, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως οι αιχμές του προέδρου Χριστόφια για υπουργό της Κυβέρνησης Κληρίδη δεν τους αφορούν και δεν τους αγγίζουν, ο πρόεδρος Χριστόφιας σχολίασε σήμερα ως εξής: «Δεν υπάρχει κανείς που πήρε ανεργιακό δηλαδή; Αυτό λένε; Εγώ λέω υπάρχει. Από κει και πέρα δεν κρίνω σκόπιμο να κάνω προσωπική επίθεση σε κανένα».

Πρόσθεσε ότι με τη χθεσινή αναφορά του ήθελε να ψέξει το θέμα του ήθους που πρέπει να έχουν τα πολιτικά πρόσωπα.

Κληθείς να σχολιάσει γενικότερα τις αντιδράσεις από τη συνέντευξή του, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε «βεβαίως περίμενα ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλίμονο. Έτσι και αλλιώς για ό,τι λέω, πάντοτε υπάρχει ασυμφωνία. Φαίνεται δεν λέω τίποτα σωστό. Μιλούν οι άλλοι ένα χρόνο ολόκληρο, χωρίς δημιουργική αντιμετώπιση της διακυβέρνησης σε όλα τα στοιχεία της και μίλησα και εγώ ευθαρσώς μια φορά το χρόνο και σε ορισμένους κακοφάνηκε. Δεν πειράζει, θα περάσει».

Ερωτηθείς, αν αισθάνεται αδικημένος ή απομονωμένος, είπε ότι «απομονωμένος ποτέ δεν αισθάνομαι. Και γιατί να πω αδικημένος; Αυτή είναι η πολιτική. Δίνω τη μάχη μου, δίνουν και άλλοι τη μάχη τους, κάποιος έχει δίκιο, κάποιος έχει άδικο, εν πάση περιπτώσει. Κριτής είναι ο κοσμάκης».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη ότι η χθεσινή συνέντευξη του προέδρου ήταν απογοητευτική και κατώτερη των περιστάσεων, των προσδοκιών, των απαιτήσεων και των αναγκών.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Αναστασιάδης κατηγόρησε τον πρόεδρο Χριστόφια ότι «συνειδητά επιχείρησε να αποπροσανατολίσει από τα υπαρκτά προβλήματα του τόπου και της κοινωνίας, οδηγώντας τον δημόσιο διάλογο σε επίπεδο πολιτικού κουτσομπολιού».

Η ουσία ανέφερε, είναι ότι «επί διακυβέρνησης Χριστόφια οι άνεργοι αυξήθηκαν από δεκατρείς σε τριάντα χιλιάδες, ενώ η κυβέρνηση αντί να ζητήσει εξαίρεση στην επιβολή ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα επιρρίπτει ευθύνες σε άλλους».

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση, εφόσον υπάρχει κατάλογος φοροφυγάδων, θα έπρεπε να προχωρούσε με έμπρακτα μέτρα σε είσπραξη οφειλών και φόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα