Στόχος η ενδυνάμωση της Κύπρου ως επιχειρηματικό κέντρο

Στόχος της Κύπρου είναι να διατηρήσει και να ενδυναμώσει τη θέση της ως ένα περιφερειακό και αξιοπρεπές διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Global Russia Business Meeting», στη Λεμεσό.

Ο Χαρίλαος Σταυράκης ανέφερε πως ως Κύπρος
«το τι μπορούμε ρεαλιστικά να ελπίζουμε και να επιδιώκουμε είναι να γίνουμε ένα σεβαστό οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο, με τον ίδιο τρόπο που είναι σήμερα το Λουξεμβούργο», προσθέτοντας ότι «το Λουξεμβούργο, αν και είναι μικρότερη χώρα από την Κύπρο, διαθέτει πολύ περισσότερη πολιτική επιρροή σε σχέση με το μέγεθος της, ακριβώς επειδή είναι ένα σεβαστό διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, που οι μεγαλύτερες χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελος των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων».

Ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία 15 χρόνια στη Ρωσία, οι άνθρωποι απολαμβάνουν μια σταθερή κυβέρνηση, μια οικονομική ανάπτυξη και σε έναν μεγάλο βαθμό, οικονομική ευημερία και εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια αύξηση της πολιτικής δύναμης και επιρροής της Ρωσίας.

Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης ανέφερε ότι η Κύπρος διαδραματίζει και θα συνεχίζει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο ως κέντρο παροχής τεχνικής υποστήριξης και υπηρεσιών για το εμπόριο και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες από τη Ρωσία προς χώρες της ΕΕ.

Η Ρωσία, πρόσθεσε, «παίζει ένα ρόλο κλειδί στην παγκόσμια οικονομία, όπως αποδεικνύεται από τα ψηλά επίπεδα εισερχόμενων και εξερχόμενων επενδύσεων προς και από την οικονομία της χώρας, τον ηγετικό της ρόλο στις αναδυόμενες οικονομίες των χωρών της BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) και στις πλούσιες φυσικές πηγές της πάνω στις οποίες στηρίζονται πολλές χώρες».

Επεσήμανε πως «οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ έχουν αναπτυχθεί ουσιαστικά κατά τα τελευταία χρόνια» και πως η Ρωσία αποτελεί τον τρίτο πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο της ΕΕ σε αγαθά, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, καθιστώντας την ΕΕ τη μεγαλύτερη αφορά ρωσικών αγαθών.

Αναφερόμενος στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις στη Ρωσία, είπε πως «η πρόσφατη υπογραφή Πρωτοκόλλου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συμβάλει περαιτέρω στην ενδυνάμωση της υφιστάμενης στερεής διμερούς επενδυτικής σχέσης».

«Η Κύπρος μέσω του ποιοτικού τομέα επιχειρήσεων μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα διοχέτευσης επενδύσεων από μεγάλους διεθνείς παίκτες σε στρατηγικούς τομείς και επίσης να καταστεί σανίδα για ρωσικές εταιρείες για να αναπτύξουν τις διεθνείς τους δραστηριότητες στην ΕΕ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική»,είπε ο Κύπριος υπουργός.

Σε χαιρετισμό του ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Ιγκόρ Μανίλοφ αναφέρθηκε στην κατάσταση της ρωσικής οικονομίας και στους νέους οικονομικούς στόχους, τις επενδυτικές προοπτικές και τις προοπτικ
Keywords
Τυχαία Θέματα