Στην "πρέσσα" εργαζόμενοι και συνταξιούχοι

Επώδυνα μέτρα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ που αφορούν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα για την επόμενη διετία, αναμένεται να «κλειδώσουν» σήμερα το πρωί, σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, εν όψει και των διεθνών επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός μέσα στην εβδομάδα.

Το ύψος των μέτρων που αναζητά το οικονομικό επιτελείο αφορά το ποσό το οποίο θα εξοικονομηθεί ώστε να μειωθεί το έλλειμμα. Το σύνολο των μέτρων που θα υπομείνουν οι Ελληνες φτάνει τα 14 δισ.
ευρώ, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί τα 2,5 δισ. ευρώ που θα είναι οι απώλειες του Δημοσίου από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να έχουν ένα καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξης των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα, προκειμένου να ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην έκθεσή της και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ είχαν εντοπιστεί οι δεξαμενές οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν, ως αποτέλεσμα, καθαρή μείωση των δαπανών κατά 10,5 - 10,8 δισ. ευρώ και αναζητούνταν αποφάσεις που θα έφερναν και τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ, τα οποία θα έκλειναν το πακέτο των μέτρων. Στην προσπάθεια για το κλείσιμο του πακέτου το οικονομικό επιτελείο δεν αναζητά κάποιο νέο μέτρο, αλλά επιπλέον περικοπές από ένα μεγάλο «πακέτο» που είναι ήδη στο τραπέζι.

Το αρνητικό κλίμα που εκδηλώνεται ακόμη και για λόγους σκοπιμότητας από τη γερμανική πλευρά, αλλά και τα προβλήματα της Ευρωζώνης που μεγαλώνουν, μέρα με την μέρα, και τα οποία κατά μια έννοια περιθωριοποιούν το θέμα της Ελλάδας, δεν άφησαν πολλά περιθώρια για ελιγμούς.

Από την άλλη η λογική των αριθμών δεν επέτρεψε ισοδύναμα μέτρα -παρά μόνο στην περίπτωση των ειδικών μισθολογίων- ενώ εξάντλησαν και τα εναλλακτικά μέτρα.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έκανε λόγο για την ανάγκη διατήρησης της χώρας κάτω από την ομπρέλα του ευρώ.

Η μείωση των αμοιβών στα ειδικά μισθολόγια φαίνεται πως διασώζεται για φέτος, αφού κρίθηκε ότι τα 200 εκατ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από λειτουργικές δαπάνες, αλλά δεν μπορεί να γίνει το ίδιο για το 2013 και το 2014.

Οι μειώσεις στις συντάξεις είναι σαφώς βαθύτερες του αναμενομένου και αφορούν τις ποσά πάνω από τα 700 αντί τα 1.400 ευρώ που υπολογίζονταν αρχικά. Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου θα είναι πολύ περισσότερες από 250 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, αγγίζοντας το στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ακόμη και χωρίς ισοδύναμα μέτρα, με όπλο την ανάπτυξη που θα έφερνε στον τουρισμό καθυστερεί λόγω της τρόικας και μάλλον μεταφέρεται για το 2013. Οι ελεγκτές από την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ζήτησαν, για να εξετάσουν το αίτημα για τις επιπτώσεις του. Αν δηλαδή η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, αν έγινε αιτία για το κλείσιμο καταστημάτων και αν
Keywords
Τυχαία Θέματα