Προκαλούν οι τραπεζίτες - θέλουν να εγκλωβίσουν την κυβέρνηση

Σχέδιο για τη χαλάρωση των όρων που διέπουν τη λειτουργία του Τειρεσία, με στόχο την αποσυμφόρηση των «μαύρων λιστών» του, που έχουν γεμίσει με οφειλέτες, μικρούς και μεγάλους, καθιστώντας απαγορευτική την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Τις αλλαγές αυτές μελετούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ώστε μετά την εφαρμογή τους να περιοριστεί ο αριθμός των πολιτών που εμφανίζονται ως κακοπληρωτές, ο οποίος έχει πλέον ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που, εφόσον υλοποιηθεί, αναμφισβήτητα θα περιορίσει τον όγκο των
υποθέσεων που βρίσκονται στα αρχεία του Τειρεσία, ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί ικανή αλλά όχι αναγκαία συνθήκη για να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά. Τα "κοράκια" των τραπεζών που απομυζούν κάθε ικμάδα έστω και σκόνης "ρευστού" και έχουν πνίξει κάθε μικρό και μεσαίο στην Ελλάδα, θέλουν να βάλουν "φρένο" ακόμη και σε τόσο δειλές και αμυντικές...σκέψεις της κυβέρνησης που έστω και στοιχειωδως μπορεί να δώσουν μια μικρή ανάσα στους απελπισμένους έλληνες. Λένε οτι εαν τους περιορίσουν την πληροφόρηση για το ποιος χρωστάει και εαν η "μαύρη λίστα" χαλαρώσει τότε δεν θα δίνουν...δάνεια η θα αυξήσουν τα...επιτοκια. Οι αιμοπότες, απειλούν ακόμη και μια σταγόνα να τους...λείψει απο το αίμα του ελληνικού λαού...

Εξάλλου, όπως προσθέτουν οι ίδιοι τραπεζικοί κύκλοι, το πρόβλημα στην παρούσα συγκυρία δεν σχετίζεται τόσο με τον αριθμό των πολιτών που βρίσκονται στις μαύρες λίστες του Τειρεσία αλλά με το γεγονός ότι η ρευστότητα για τις τράπεζες είναι πλέον δυσεύρετη και πανάκριβη(θέλουν με άλλα λογια ΟΛΑ τα λεφτά ΜΟΝΟ και αποκλειστικά στις τσέπες τους - μαζι και τον έλεγχο). «Μετά τις ζημιές από το PSI και τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης σε εκκρεμότητα, ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις υποχρηματοδοτούνται» σημειώνει σχετικά έμπειρος τραπεζικός, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και η ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος αποτελούν βασικές προϋποθέσεις «για να πέσει χρήμα ξανά στην αγορά» - το ακριβως αντιθετο ισχυει, προφανως.

Οι αλλαγές

Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυσκολίες της τρέχουσας περιόδου, συνεχίζουν την επεξεργασία σχεδίων για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Τειρεσίας ΑΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα έχουν διαβούλευση και με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) προκειμένου να καταλήξουν στις αλλαγές που θα προωθήσουν, οι οποίες θα κινούνται προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

•Διαγραφή δεδομένων. Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, όσοι μπαίνουν στις λίστες του Τειρεσία για στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές παραμένουν εκεί για δύο χρόνια, ανεξάρτητα από το πότε θα εξοφλήσουν την οφειλή τους. Από την άλλη πλευρά, όσοι εγγράφονται για διαταγές πληρωμής παραμένουν στο «κόκκινο» για τρία χρόνια.

Με βάση το σχέδιο των δύο υπουργείων, εξετάζεται το ενδεχόμενο γενικής διαγραφής από το σύστημ
Keywords
Τυχαία Θέματα