Σε συζητήσεις Κίνα - Βόρεια Κορέα

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Πεκίνο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο, ανέφεραν ΜΜΕ στην περιοχή, εκτιμώντας ότι μετά την επιστροφή του στην Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να ανακοινώσει νέα οικονομικά μέτρα.

Οι Κιμ και Χου συζήτησαν ζητήματα όπως «η επέκταση της επισιτιστικής βοήθειας
που κατευθύνεται στη Βόρεια (Κορέα), την αναζωογόνηση της οικονομικής συνεργασίας και την αύξηση των επενδύσεων» των κινεζικών εταιριών στη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλέστηκε το ίδιο πρακτορείο, η επίσκεψη του Κιμ -- η οποία δεν επιβεβαιώθηκε από καμιά από τις δύο κυβερνήσεις -- διήρκεσε επτά ημέρες και μετά την επιστροφή του ο Κιμ αναμένεται να «κάνει μια σειρά βημάτων για να δείξει ότι χαλαρώνει την απομόνωση της χώρας του».

Σύμφωνα με έναν ειδικό για την οικονομία της Βόρειας Κορέας, τον Τζιν Χουαλίν του Πανεπιστημίου Γιανμπιάν της Κίνας, ενδέχεται να υπάρξει «ένα βήμα στη διαδικασία» της εισαγωγής σταδιακών οικονομικών μεταρρυθμίσεων από τον Κιμ. Η επίσκεψη του Κιμ και οι δύο άλλες επισκέψεις που έκανε το 2010 μπορεί να «επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Τζιν.

Την Τρίτη ο Ρόμπερτ Κινγκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, έφθασε στην Πιονγκγιάνγκ για 5ήμερη επίσκεψη ώστε να εκτιμήσει τις ανάγκες της χώρας σε επισιτιστική βοήθεια.

Ο ΟΗΕ έχει εκτιμήσει πως περίπου 6 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες, το 25% του πληθυσμού, χρειάζεται κατεπείγουσα βοήθεια σε τρόφιμα.

Το θωρακισμένο τρένο του Κιμ έφυγε από το Πεκίνο το απόγευμα τοπική ώρα, συνοδευόμενο από ισχυρή ασφάλεια -- κάτι συνώνυμο των επισκέψεών του. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης επισκέφθηκε εργοστάσια στη λεγόμενη κινεζική "Σίλικον Βάλεϊ", μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ένα πολυκατάστημα, σύμφωνα με ΜΜΕ στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ-μπακ δήλωσε ότι ο Κιμ «θα έπρεπε να επισκέπτεται την Κίνα όσο πιο συχνά είναι δυνατόν», διότι «θα δει και θα μάθει πολλά, κι ίσως αποφασίσει να κάνει τα ίδια πράγματα», ανέφερε η εφημερίδα Chosun Ilbo.

Το διμερές εμπόριο Κίνας-Βόρειας Κορέας είχε συνολικό όγκο 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2010, σημειώνοντας αύξηση 29,6% από το 2009, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των κινεζικών τελωνείων. Το διμερές εμπόριο Κίνας-Νότιας Κορέας έφθασε την ίδια περίοδο σε όγκο 207,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Keywords
Τυχαία Θέματα