Σε δίκη γιατί είχε αποπειραθεί να πουλήσει την έδρα του Ομπάμα!

Η δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην κυβερνήτη του Ιλινόις, Ρον Μπλαγκόγιεβιτς, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο θέλησε να πουλήσει την έδρα του γερουσιαστή, τότε, Μπαράκ Ομπάμα, ξεκίνησε από χθες, με την επιλογή των ενόρκων.

Ο 54χρονος πρώην κυβερνήτης τον Αύγουστο του 2010 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά γι' αυτήν την υπόθεση στο δικαστήριο, οπότε δήλωσε "ένοχος", ενώ πρόσθεσε ότι "είπε ψέματα, όταν τον ανέκρινε το FBI".

Έκτοτε, όμως, το σώμα των ενόρκων δεν εξέφρασε ποτέ την ομοφωνία του γιά τις 23 επιμέρους κατηγορίες κατά του Μπλαγκόγιεβιτς--ανάμεσά τους εκβιασμός,
παράνομη εργασία, απόπειρα υπεξαίρεσης κεφαλαίων, απάτη. Έτσι, η δίκη με αυτό το βαρύ κατηγορητήριο ανεστάλη και στο μεταξύ χρονικό διάστημα το κατηγορητήριο αναδιατυπώθηκε.

Βέβαια, οι ένορκοι θα έπρεπε --ώστε να τηρηθούν οι δικονομικοί κανόνες-- να επιλεγούν εκ νέου. Αυτή η διαδικασία, ολοκληρώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Η κυρίως ακροαματική διαδικασία, δηλαδή οι αρχικές τοποθετήσεις των συνηγόρων των δύο πλευρών, κατηγορουμένου και Πολιτικής Αγωγής, σύμφωνα με δικαστική πηγή, που μίλησε ανώνυμα, "μπορεί να καθυστερήσει έως και την Τρίτη".

Ο Μπλαγκόγιεβιτς βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με μαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που επιτρέπει η αμερικανική νομοθεσία.

Παύτηκε από την τοπική Γερουσία από κυβερνήτης του Ιλινόις την 29η Ιανουαρίου του 2009. Πλέον η υπερασπιστική θέση του είναι "αθώος, θύμα πολιτικής δίωξης".

Ο Μπαράκ Ομπάμα παραιτήθηκε από γερουσιαστής του Ιλινόις, μόλις εξελέγη πρόεδρος των Ην. Πολιτειών το φθινόπωρο του 2008. Έτσι, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, μέχρι την ανανέωση της Γερουσίας με εκλογές, εναπόκειτο στον κυβερνήτη του Ιλινόις να διορίσει τον διάδοχό του Ομπάμα στο αξίωμα του γερουσιαστή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπλαγκόγιεβιτς ζήτησε υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας από αρκετούς σημαίνοντες παράγοντες της Πολιτείας, προκειμένου να ορίσει τον διάδοχο γερουσιαστή στην έδρα, που κατείχε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα