Σχέδιο ισραηλινών προσωπικοτήτων για αποχώρηση

Ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο που κατάρτισαν περίπου 40 ανεξάρτητες προσωπικότητες στο Ισραήλ και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα προβλέπει την αποχώρηση από την ανατολική Ιερουσαλήμ και τα υψίπεδα του Γκολάν, μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το συγκεκριμένο ειρηνευτικό σχέδιο υποστηρίζεται κυρίως από τους πρώην αρχηγούς της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ (Ντάνι Γιατόμ) της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπέτ (Γιαακόβ Πέρι και 'Αμι Αγιαλόν)
των υπηρεσιών Πληροφοριών εσωτερικού και εξωτερικού και από τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Αμνον Λίπκιν-Σαχάκ, πανεπιστημιακούς, επιχειρηματίες, τον πρώην ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Αμραν Μιτζνα και τον Γιούβαλ Ράμπιν, γιο του δολοφονημένου πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν.

Όλοι προτείνουν μια "ρεαλιστική" απάντηση στην αραβική ειρηνευτική Πρωτοβουλία του 2002, την οποία μέχρι σήμερα αψηφούσε το Ισραήλ.

Η πρωτοβουλία αυτή που ξεκίνησε το 2002 από το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα και εγκρίθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο προσφέρει στο Ισραήλ μια εξομάλυνση των σχέσεών του με το σύνολο των αραβικών χωρών με αντάλλαγμα την πλήρη αποχώρηση από τα κατεχόμενα από το 1967 αραβικά εδάφη, την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, καθώς και μια δίκαιη λύση στο θέμα των προσφύγων.

Σύμφωνα με το σχέδιο των ισραηλινών προσωπικοτήτων, χρηματικές αποζημιώσεις θα πρέπει να καταβληθούν στους παλαιστίνιους πρόσφυγες εκ των οποίων ορισμένοι θα μπορούν να ανακτήσουν τα σπίτια τους που έχασαν μετά την ίδρυση του Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να δεχτεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός της Λωρίδας της Γάζας και ουσιαστικά σε όλη τη Δυτική Όχθη συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ (η οποία κατελήφθη το 1967 και προσαρτήθηκε στο εβραϊκό κράτος) εκτός των νέων εβραϊκών οικισμών που έχουν κτιστεί στον τομέα αυτό.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα συριακά υψίπεδα του Γκολάν, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια και οικονομικά προγράμματα.

Οι τελευταίες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ διεξήχθησαν το 2008 με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, αλλά διακόπηκαν το Δεκέμβριο του 2008 μετά την ισραηλινή επιχείρηση "Συμπαγές Μολύβι" στη Λωρίδα της Γάζας.
Keywords
Τυχαία Θέματα