"Σχετικά με τις συγχωνεύσεις των σχολείων στον Πειραιά"

Πολύς θόρυβος έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα για τις αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση. Ωστόσο στα σχολεία του Πειραιά είναι περιορισμένες και ρεαλιστικές. Αφορούν κυρίως συστεγαζόμενα δημοτικά σχολεία τα οποία αναβαθμίζονται σε 7 δωδεκαθέσια σχολεία με αποτέλεσμα να εντάσσονται
στο «ειδικό αναμορφωμένο πρόγραμμα» του Υπουργείου Παιδείας το οποίο περιλαμβάνει νέα μαθήματα, ξένη γλώσσα, γυμναστική, αισθητική και θεατρική αγωγή, φιλαναγνωσία.

Οι μαθητές στα νέα σχολεία θα είναι κάτω από 25 σε κάθε τμήμα και δεν θα υπερβαίνουν τους 265 συνολικά ενώ τα νέα σχολεία θα είναι ολοήμερα και θα λειτουργούν σε όλες τις τάξεις από το πρωί έως τις 2μμ και από τις 2μμ έως τις 4μμ, πράγμα που διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά.

Όσον αφορά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δημιουργούνται 6 νέα σχολεία τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και αυτά συστεγαζόμενα. Οι μαθητές σε κάθε τμήμα θα είναι κάτω των 27 και ο αριθμός τους συνολικά δεν θα ξεπερνά τους 340. Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στην προετοιμασία που καταβάλλει το Υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία του Νέου αναβαθμισμένου Λυκείου.

Η μόνη περίπτωση που πρέπει να συζητήσουμε ιδιαίτερα είναι του 57ου Δημοτικού Σχολείου που η κατάργησή του και η μετακίνησή του σε άλλα σχολεία δημιουργεί προβλήματα για την ασφάλεια των μαθητών που θα αναγκάζονται να διασχίζουν δύο μεγάλες λεωφόρους ενώ υπάρχει οικόπεδο το οποίο έχει απαλλοτριωθεί για τη δημιουργία νέου σχολείου. Παράλληλα υπερφορτώνονται αριθμητικά τα διπλανά σχολικά συγκροτήματα.

Καμιά ανησυχία επίσης δεν πρέπει να υπάρχει για τις οργανικές θέσεις των δασκάλων και καθηγητών αφού σύμφωνα με το νόμο θα ενταχθούν στα νέα σχολεία. Στην περίπτωση δε που κάτι τέτοιο δεν υλοποιηθεί πλήρως τότε θα μετακινηθούν σε σχολεία στα όρια του Δήμου Πειραιά. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων μετά από τις αναμενόμενες συνταξιοδοτήσεις δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι οικονομικές αποδοχές των εκπαιδευτικών που είναι καθηλωμένες πολλά χρόνια. Στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για αξιοπρεπείς μισθούς.

Παράλληλα θα ελαχιστοποιηθεί το απαράδεκτο φαινόμενο πολλοί καθηγητές για να συμπληρώσουν τις απαραίτητες ώρες να μετακινούνται σε 2 και σε 3 σχολεία.

Δεν υπάρχουν άραγε προβλήματα στα σχολεία του Πειραιά; Σίγουρα ναι και είναι και πολλά.

Δεν χρειάζονται όμως άγονες και μικροκομματικές αντιπαραθέσεις αλλά συνεχείς αγώνες για την επίλυση τους.

Θέλουμε και διεκδικούμε:

Να προχωρήσει άμεσα η προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Πειραιά και του ΟΣΚ ύψους 2,5 εκ. ευρώ που αφορά την επισκευή και αναβάθμιση 19 σχολικών συγκροτημάτων στον Πειραιά
Να κατασκευαστεί άμεσα το νέο Ράλλειο Γυμνάσιο και Λύκειο
Νέα δημόσια νηπιαγωγεία
Νέα σχολεία – Γυμνάσια- ειδικής αγωγής
Να δημιουργηθούν νέες σχολικές μονάδες Δεύτερης Ευκαιρίας
Να λειτουργήσει με σύγχρονες προδ
Keywords
Τυχαία Θέματα