Ρωσία-Πακιστάν αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή

Η Ρωσία και το Πακιστάν αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή, αυτήν της διεθνούς τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ --χωρίς να αναφερθεί στον Οσάμα Μπιν Λάντεν-- κατά τις συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον πακιστανό ομόλογό του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ο οποίος έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση
μετά το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

"Είναι σαφές ότι οι χώρες μας αντιμετωπίζουν ακριβώς την ίδια απειλή, τη διεθνή τρομοκρατία", δήλωσε ο Μεντβέντεφ κατά την έναρξη της συνάντησής τους στην οποία δεν είχαν προσκληθεί ξένα μέσα ενημέρωσης.

"Είμαστε προσηλωμένοι σε έναν συντονισμό των προσπαθειών μας στη διεθνή σκηνή", προσέθεσε ο ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι "η τρομοκρατία" είναι "το μεγαλύτερο κακό του 21ου αιώνα", σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μεντβέντεφ υπογράμμισε επίσης ότι οι προοπτικές ανάπτυξης των ρωσο-πακιστανικών σχέσεων δεν είναι "καθόλου κακές", επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να "ενισχυθούν οι οικονομικές σχέσεις" των δύο χωρών, οι εμπορικές συναλλαγές των οποίων αντιπροσώπευαν το 2010 μόνον 362,7 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ζαρντάρι, κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί σε άλλη χώρα μετά το θάνατο του Μπιν Λάντεν από επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος του Πακιστάν νωρίτερα αυτόν το μήνα, μίλησε για μια "νέα αρχή" στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο και οι δύο ηγέτες δεν έθιξαν δημοσίως το θέμα του θανάτου του Μπιν Λάντεν, μολονότι η Ρωσία υποστήριξε αναμφίβολα την επιχείρηση των αμερικανών καταδρομέων, η οποία προκάλεσε το θυμό των πακιστανών αξιωματούχων, καθώς το Ισλαμαμπάντ δεν είχε ενημερωθεί για αυτή.

Στη Μόσχα ο Ζαρντάρι πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη κυρίως για να έχει συνομιλίες για επιχειρηματικά θέματα, καθώς η πακιστανική οικονομία βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση.

Κατά το πέρας των σημερινών συνομιλιών υπεγράφη μια συμφωνία για τις αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών και πρωτόκολλα συμφωνιών στους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας, το περιεχόμενο των οποίων δεν έγινε γνωστό.

Οι Μεντβέντεφ και Ζαρντάρι μονόγραψαν εξάλλου μια "κοινή δήλωση", στην οποία επισημαίνεται "οι σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων".

Η Ρωσία επιθυμεί να διευρύνει τους οικονομικούς της δεσμούς με τις χώρες της κεντρικής και της νότιας Ασίας και ιδιαίτερα το Πακιστάν για να αντισταθμίσει την αυξανόμενη επιρροή στην περιοχή της Ινδίας και της Κίνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα