"Μεσάνυχτα στο Παρίσι" του Γούντι Άλεν, στο Φεστιβάλ Κανών

Ένας ευχάριστος απολαυστικός Γούντι Άλεν έδωσε ένα τόνο αισιοδοξίας στο 64ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Κανών που έκανε επίσημη έναρξη χτες το βράδυ με τη νέα (εκτός συναγωνισμού) ταινία του διάσημου σκηνοθέτη/κωμικού, "Μεσάνυχτα στο Παρίσι". Πρόκειται για μια ρομαντική κωμωδία, ταυτόχρονα ύμνο στο Παρίσι, όχι όμως το σύγχρονο Παρίσι, αλλά μια παλιότερη μυθική πόλη, το Παρίσι της δεκαετίας του '20 και της Μπελ Επόκ, εκείνο που γνώρισαν Αμερικανοί συγγραφείς
όπως ο Σκοτ και η Ζέλντα Φιτζέραλντ, ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ, η Γερτρούδη Στάιν, και στο οποίο έζησαν σουρεαλιστές και άλλοι καλλιτέχνες, από τους Γκογκέν και Λοτρέκ μέχρι τον Νταλί και τον Μπουνιουέλ.

Με χιούμορ, με ωραίες καταστάσεις και έξυπνα ευρήματα (ο ντετέκτιβ που χάνεται στο Παρίσι πριν από την επανάσταση), ο Γούντι Άλεν έφτιαξε μια ταινία γύρω από τις ψευδαισθήσεις που έχουμε όταν πιστεύουμε πως τα παλιότερα χρόνια ήταν καλύτερα από αυτά που ζούμε σήμερα. Και όπως πάντα είχε στη διάθεσή του και ένα ξεχωριστό καστ, από τον πρωταγωνιστή του, Οουεν Γουίλσον (έξοχος στο ρόλο του Αμερικανού που, απογοητευμένος από όσα συμβαίνουν γύρω του αρχίζει να ταξιδεύει στο παρελθόν παρέα με διάφορες προσωπικότητες που θαυμάζει) και την Ρέιτσελ ΜακΑνταμς μέχρι τους: Κάθι Μπέιτς, Εντριαν Μπρόντι μέχρι και την Κάρλα Μπρούνι, σύζυγο του Γάλλου προέδρου, Σαρκοζί, στο μικρό ρόλο μιας ξεναγού.

Παρόντες στην πρεμιέρα, εκτός από τον Άλεν και τους βασικούς πρωταγωνιστές του, ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού, Φρεντερίκ Μιτεράν, η Κλαούντια Καρντινάλε, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Ρόμπερτ Ντε Νίρο, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής του, καθώς και πολλές προσωπικότητες του κινηματογράφου (Κλοντ Λελούς, Αντόνιο Μπαντέρας με τη γυναίκα του Μέλανι Γκρίφιθ, Εμίρ Κουστουρίτσα, Φέι Ντάναγουεϊ, Σάλμα Χάγιεκ, κ.ά.).

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου για το θέμα της ταινίας του, ο Άλεν ανάφερε ότι "η ζωή μας είναι τόσο περίπλοκη που πιστεύουμε ότι θα ήταν καλύτερο να ζούσαμε στο παρελθόν, σε μια άλλη εποχή. Αλλά κι εκείνοι που ζουν σε μια άλλη παλιότερη ζωή, λένε τα ίδια, θέλουν δηλαδή κι αυτοί να ζήσουν σε μια άλλη εποχή. Δυστυχώς βλέπουμε μόνο τα καλά σημεία μιας εποχής, αλλά υπάρχουν άλλα, πάρα πολλά, που είναι χειρότερα από σήμερα. Πέφτουμε σε μεγάλη παγίδα όταν πιστεύουμε πως αν ζούσαμε σε μια παλιότερη εποχή θα ήταν καλύτερα."

Στην τελετή έναρξης τιμήθηκε με τον Ειδικό Χρυσό Φοίνικα ο Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Ο σκηνοθέτης, σε αναπηρική καρέκλα, με τους θεατές να τον χειροκροτούν όρθιοι, αφιέρωσε το Χρυσό Φοίνικα στον Γούντι Αλεν και στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, έναν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας του, "1900", που είχε παλιότερα προβληθεί στις Κάνες.

Σήμερα προβλήθηκαν και οι δυο πρώτες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ: "Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν" της Λιν Ράμσεϊ και "Κοιμωμένη Καλλονή" της Τζούλια Λι. Η πρώτη, καταπιάνεται με τις προσπάθειες μιας μητέρας (έξοχη στο ρόλο η Τίλντα Σουίντον) να αντιμετωπίσει τη μ
Keywords
Τυχαία Θέματα