«Πυρ ομαδόν» κατά των τραπεζών

«Πυρ ομαδόν» κατά των τραπεζών εξαπέλυσαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και ιδιαίτερα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ζητώντας να υπάρξει αυστηρό δεσμευτικό πλαίσιο ώστε κάθε ευρώ διευκόλυνσης που παρέχεται στο τραπεζικό σύστημα να αποδίδεται για χρηματοδότηση αποκλειστικά στην πραγματική οικονομία με εύλογα επιτόκια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκταμιεύσεις δανείων το τελευταίο διάστημα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι περιορισμένες και οι απορρίψεις των αιτήσεων δανειοδότησης φτάνουν στο
80%. Με αφορμή λοιπόν τη νέα ενίσχυση των τραπεζών οι πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου με σημερινές τους δηλώσεις σημειώνουν ότι πρέπει να βρεθεί λύση για τους ασφυκτικούς όρους δανεισμού της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από τις τράπεζες και για τη τόνωση της ρευστότητας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τη ρευστότητα στην αγορά, δήλωσε: "Το τραπεζικό μας σύστημα φέρει αυξημένες ευθύνες για τη σημερινή κρίση της οικονομίας μας. Με την πιστωτική πολιτική που ακολούθησαν οι τράπεζες την εποχή της ταχείας ανάπτυξης, συνέβαλαν ουσιαστικά στη σημερινή υπερχρέωση των νοικοκυριών, καθώς και στη στρεβλή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, υποβαθμίζοντας τη σκοπιμότητα της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων τους, αλλά και την αναγκαιότητα ενδυνάμωσής τους μέσω συγχωνεύσεων, τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, αυτή τη στιγμή έχουν μεταβληθεί σε αποκλειστικούς φορείς κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων σε βάρος της χρηματοδότησης επενδύσεων και της ανάπτυξης γενικότερα.Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται στη μέγγενη εδώ και πολλούς μήνες, με τον τραπεζικό δανεισμό να γίνεται διαρκώς δυσκολότερος και ακριβότερος. Τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ για τη διευκόλυνση της δανειοδότησης, δεν επέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα".

Ο ίδιος πρόσθεσε: "Αυτή τη στιγμή απαιτείται οι εγγυήσεις που λαμβάνουν οι τράπεζες από το κράτος να μετουσιωθούν άμεσα σε χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις με αποκλειστικό γνώμονα τη ρευστότητα στην αγορά και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Το κράτος οφείλει να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε τα δισεκατομμύρια ευρώ του πακέτου ρευστότητας των τραπεζών να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Γιατί αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή στη ζωή χιλιάδων επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση του εισοδήματος χιλιάδων οικογενειών".

ΕΣΕΕ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης σημειώνει στη δήλωσή του ότι: "Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία. Από την κατανομή του πακέτου εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 30 δις ευρώ, τουλάχ
Keywords
Τυχαία Θέματα