"Ψάχνει" πρόεδρο για τη Βουλή η Κύπρος

Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την πολιτικά σημαντική θέση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, που συνταγματικά είναι δεύτερος στην ιεραρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τον Πρόεδρο. Ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με ισχυροποιημένη τη θέση του στη Βουλή,
άρχισε σήμερα κύκλο επαφών με όλα τα κόμματα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτού υποψηφίου.

Επαφές πραγματοποιούν μεταξύ τους και οι ηγέτες των άλλων κομμάτων.

Όσον αφορά την υποψηφιότητα του τέως Προέδρου και αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Μάριου Καρογιάν, ο ΔΗΣΥ έθεσε ως προϋπόθεση την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση προκειμένου να παράσχει την υποστήριξή του.

Ο εκ των αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μετέχει το ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση και ο πρόεδρός του να ηγείται της Βουλής, της οποίας αποστολή είναι να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση. «Αυτό που προέχει είναι η άσκηση ευρύτερου ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας από τη Βουλή», είπε ο κ. Νικολάου και πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ δεν ζητεί κανένα άλλο αντάλλαγμα για να υποστηρίξει το Μάριο Καρογιάν, εννοώντας την υποστήριξη υποψηφίου του Δημοκρατικού Συναγερμού στις προεδρικές εκλογές του 2013.

Ωστόσο, την πρόταση του ΔΗΣΥ απέρριψε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, λέγοντας ότι δεν είναι ορθό να ζητά κάποιος συναίνεση και ταυτόχρονα να θέτει όρους. Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να παζαρέψει την προεδρία της Βουλής και δεν τη συνδέει ούτε με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, ούτε με τις προεδρικές εκλογές.

Την υποψηφιότητα του κ. Καρογιάν θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ και παράλληλα θα επιδιώξει τη συνέχιση και τη διεύρυνση της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν στο παρελθόν.

«Η συνεργασία με το ΔΗΚΟ υφίσταται και δεν υπάρχει λόγος να τραυματισθεί. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι από τη στιγμή που ο κ. Καρογιάν λειτούργησε με επιτυχία ως Πρόεδρος της Βουλής, θα μπορούσαμε να τον υποστηρίξουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σταύρος Ευαγόρου

Το ΑΚΕΛ επιθυμεί, επίσης, συνεργασία και με την ΕΔΕΚ και με τους Οικολόγους και αυτό θα επιδιωχθεί στις επαφές του κόμματος, ανάφερε ο κ. Ευαγόρου.

Στο μεταξύ, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξουν τουλάχιστο δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Βουλής. Πέραν της υποψηφιότητας του κ. Καρογιάν, που αν και δεν υποβλήθηκε επίσημα θεωρείται δεδομένη, η ΕΔΕΚ ανακοίνωσε σήμερα ότι η υποψηφιότητα του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκη Ομήρου είναι δεδομένη, δεν πρόκειται να αποσυρθεί και θα παραμείνει μέχρι τέλους.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Αντώνης Κουταλιανός χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Ομήρου συναινετική και πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ δεν θα μπει σε παζάρια ή συναλλαγές για την προεδρία της Βουλής.

Την υποψηφιότητα του προέδρου της ΕΔΕΚ θα υποστηρίξει και το Ευρωπαϊκό Κόμμα
Keywords
Τυχαία Θέματα