Η Βρετανία πιέζει τον Σάλεχ να υπογράψει

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Υεμένης πρέπει να υπογράψει "το συντομότερο δυνατόν" μία συμφωνία για τη μεταβίβαση της εξουσίας. Ο πρόεδρος Αλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε έτοιμος να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία σήμερα, στο πλαίσιο του διαλόγου, αλλά είπε ότι θα πολεμήσει εκείνους που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα, όπου οι διαδηλωτές
ζητούν την παραίτησή του.

Όπως είπε ο ίδιος δεν δέχεται διαταγές από καμία ξένη δύναμη.

"Πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία. Βρίσκεται ένα βήμα πριν από την υπογραφή της εδώ και καιρό," είπε ο Χέιγκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

"Τον έχουμε καλέσει να το πράξει και δεν είναι θέμα διαταγής από ξένες δυνάμεις, είναι για το συμφέρον της ίδιας της χώρας του και το δικό του συμφέρον τώρα να υπάρξει εκεί μία μεταβίβαση εξουσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί. Επομένως, ειλικρινά ελπίζω ο πρόεδρος να υπογράψει τη συμφωνία και να το κάνει το συντομότερο δυνατόν."
Σάλεχ: "Η Υεμένη δεν θα γίνει Σομαλία"
Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε πως ελπίζει ότι η Υεμένη δεν θα γίνει ένα "αποτυχημένο κράτος", ή ένα καταφύγιο της Αλ Κάιντα και ότι δεν θα συρθεί σε ένα εμφύλιο πόλεμο, προσθέτοντας ότι ο λαός της Υεμένης επιθυμεί την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο πρόεδρος της Υεμένης, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 33 χρόνια, δήλωσε ότι ενώ έχει τη βούληση να υπογράψει συμφωνία που θα τερματίσει την προεδρία του, δεν θα προχωρήσει σε άλλες υποχωρήσεις.

"Η Υεμένη, ελπίζω, δεν θα γίνει ένα "αποτυχημένο κράτος" ή μία άλλη Σομαλία. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να επιδιώκουν μία ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας...η βία θα εξουδετερωθεί και η οικονομία θα ανοικοδομηθεί", δηλώνει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται από τη Δευτέρα στη συνοικία Αλ-Χασάμπα στη βόρεια Σαναά ανάμεσα στα μέλη της ισχυρής φυλής Χάσιντ και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Αλ-Χασάμπα από τη Δευτέρα, κατά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία για την αποχώρησή του από την εξουσία.

Ο πρόεδρος της Υεμένης απηύθυνε έκκληση τη νύκτα προς τους οπαδούς του αρχηγού της φυλής Χάσιντ Σεΐχη Σάντεκ αλ-Αχμαρ να αποσυρθούν από τα δημόσια κτίρια που είχαν καταλάβει, ανάμεσά τους και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SABA.

O Σεΐχης Σάντεκ αλ-Αχμαρ, πρώην υποστηρικτής του προέδρου της Υεμένης, συντάχθηκε τον Μάρτιο με την αντιπολίτευση. Ο ίδιος ο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ προέρχεται από τη φυλή Χάσιντ.

Η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει ότι οι επιθέσεις των καθεστωτικών δυνάμεων εναντίον των μελών της φυλής Χάσιντ μπορεί να προκαλέσουν την έναρξη εμφυλίου πολέμου, καθώς η καταστολή εξανεμίζει τις πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση.

"Αυτό που συνέβη αποτελεί πρ
Keywords
Τυχαία Θέματα