Πρόσφυγες από την Τυνησία στη Ρουμανία

Ομάδα 30 προσφύγων από την Ερυθραία, που εγκατέλειψαν κέντρο προσφύγων στη Σούσα της Τυνησίας, στα σύνορα με τη Λιβύη, έφθασαν στην Τιμισοάρα, στη δυτική Ρουμανία. Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο Κέντρο Επείγουσας Μεταγωγής, όπου θα παραμείνουν για έξι μήνες μέχρι να μεταφερθούν σε άλλες χώρες.

«Οι πρόσφυγες απέφυγαν τη στρατιωτική θητεία, κατέφυγαν στη Λιβύη,
όπου συνελήφθησαν και υπέστησαν βασανιστήρια στη φυλακή. Στο τέλος κατόρθωσαν να δραπετεύσουν. Μετά την έναρξη των συγκρούσεων στη Λιβύη έφθασαν στην Τυνησία, στο κέντρο προσφύγων στη Σούσα, απ’ όπου απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), της κυβέρνησης της Ρουμανίας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ)», δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR στη Ρουμανία, Κλαούντια Λίτε.

Το επόμενο χρονικό διάστημα άλλοι 170 πρόσφυγες από τη ζώνη συγκρούσεων αναμένονται στην Τιμισοάρα.

Οι επιχειρήσεις εκκένωσης των προσφύγων συντονίζονται από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη Ρουμανική Υπηρεσία και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Το Κέντρο Επείγουσας Μεταγωγής στην Τιμισοάρα δημιουργήθηκε το 2008 από τη ρουμανική κυβέρνηση, την UNHCR και τον IOM για την παροχή προσωρινής στέγης σε ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη διεθνούς προστασίας μέχρι να προωθηθούν οι αιτήσεις τους για παροχή ασύλου σε άλλες χώρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα