Λύκος (εκτελεστική εξουσία) στα πρόβατα (νομοθετική και δικαστική)

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Διαγκωνίζονται τις τελευταίες ημέρες δύο από τις τρεις εξουσίες – η νομοθετική και η δικαστική - για το ποια έχει τα πρωτεία. Επιδιαιτητής μεταξύ των δύο, εμφανίζεται η τρίτη εξουσία (η εκτελεστική), μέγας επιβήτορας όλων των υπολοίπων (και του λαού που υποτίθεται ότι αποτελεί την υπέρτατη εξουσία).
Χωρίς αμφιβολία, και πάλι ο λύκος φυλάει τα πρόβατα. Ζωντανεύει η ιστορία του ξιφία (εκτελεστική εξουσία) που συνηθίζει να τίθεται επικεφαλής κοπαδιού σολομών. Όποτε πεινάει (ο ξιφίας) κάνει μια στροφή, εισχωρεί στο κοπάδι, καταβροχθίζει έναν
σολομό και επιστρέφει στην κορυφή της πομπής συνεχίζοντας να ηγείται των μελλοθανάτων σολομών. Οι οποίοι τον ακολουθούν (τον ξιφία) πειθήνια και.....
στο ενδιάμεσο των γευμάτων του, τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα βρεθεί πιο κοντά στον ηγέτη.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις (των δικαστών) και δηλώσεις (του υπουργού Δικαιοσύνης), κατά τις οποίες οι μεν καλούν τον δε και ο δε καλεί τους μεν «να κατανοήσουν» τα περί πρωτείων, παραθέτοντας διάφορα επιχειρήματα περί διάκρισης των εξουσιών και λαϊκής κυριαρχίας όπως αυτή εκφράζεται δια του κοινοβουλίου, καταδεικνύουν μια σκληρή πραγματικότητα: Ότι όλοι τους δεν έχουν κατανοήσει πως ο λαός δεν δίνει πλέον δεκάρα για το ποιος έχει τα πρωτεία.

Οι μεν δικαστές επιμένουν στην κατά Μοντεσκιέ διάκριση των εξουσιών, η οποία όμως εξυπηρέτησε συγκεκριμένες ανάγκες συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου και έκτοτε αγνοείται η τύχη της. Πολύ αργά την θυμήθηκαν οι δικαστές την διάκριση των εξουσιών. Η οποία απλώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Έχει καταργηθεί από τον ίδιο τον τρόπο επιλογής και διορισμού τους από την εκτελεστική εξουσία.

Διάκριση εξουσιών υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι δικαστές εκλέγονται. Εδώ υπάρχει (και μόνο) εκτελεστική εξουσία – όπως άλλωστε σε όλες τις μπανανίες του κόσμου.

Ο δε υπουργός επιμένει ότι κατά το Σύνταγμα η πρώτη εξουσία είναι η νομοθετική. Ενώ το γνωρίζει πως αυτό ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Η νομοθετική εξουσία υπάρχει για καθαρά διακοσμητικούς λόγους, καθώς οι εκπρόσωποι του λαού καλούνται να ψηφίζουν ό,τι κατέβει στο μυαλό της εκτελεστικής εξουσίας, διαφορετικά πέφτει η κυβέρνηση την οποία στηρίζουν και τρέχουν να ξαναμαζέψουν σταυρούς για να εξασφαλίσουν το έδρανό τους.

Μερικές φωνές που κατά καιρούς βάζουν οι βουλευτές, καταλήγουν στην κοροϊδία των αμοιβαίων εξηγήσεων και στο τέλος – καμιά φορά με μερικές διορθώσεις που δεν αλλάζουν την ουσία – ψηφίζουν μια χαρά και τελειώνει το πανηγύρι.

Πρέπει, λοιπόν, πάνω απ’ όλα να κατανοήσουν όλοι ότι στις μπανανίες η πρώτη εξουσία είναι η εκτελεστική. Κι’ όταν λέμε εκτελεστική εξουσία, εννοούμε συνήθως τον πρωθυπουργό και τους πολύ στενούς συνεργάτες του – ακόμη κι’ αν δεν έχουν καν εκλεγεί βουλευτές.

Επομένως, προς τι τόσο πάθος και τόση τυπολατρία; Τα πράγματα είναι απλά.

Για ποιο λόγο ξεσηκώθηκε τόσος θόρυβος επειδή ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνή
Keywords
Τυχαία Θέματα