Πρόγραμμα δωρεάν διανομής φέτας και γραβιέρας

Τυρί φέτα ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ είναι τα δύο προϊόντα που θα διανεμηθούν δωρεάν το 2011, στο πλαίσιο εφαρμογής αντίστοιχου κοινοτικού προγράμματος. Όπως αναφέρει, με έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη,
δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι άποροι βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον «καθορισμό των κριτηρίων επιλεξιμότητας δικαιούχων δωρεάν διανομής τροφίμων από τα κοινοτικά αποθέματα της παρέμβασης».

Μεταξύ των δικαιούχων αυτών μπορεί να είναι και πολύτεκνες οικογένειες διευκρινίζει η υφυπουργός και προσθέτει ότι για την ανάδειξη του φορέα εκτέλεσης της προμήθειας των τυριών και της δωρεάν διανομής, είναι σε εξέλιξη δύο διεθνείς διαγωνισμοί. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών έληξε τον Απρίλιο. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποσφράγισης των τεχνικών προσφορών και ήδη οι αρμόδιες Επιτροπές έχουν αρχίσει την προβλεπόμενη από τις διακηρύξεις αξιολόγηση.



Η διανομή των τυριών στους δικαιούχους, θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δύο διαγωνισμών και την ανάδειξη του φορέα εκτέλεσης του έργου. Όπως διαβεβαιώνει η κ. Αποστολάκη, «οι αρμόδιες υπηρεσίες και Επιτροπές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εργάζονται εντατικά ώστε η διανομή να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα σε σχέση με την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου του 2011».



Το έγγραφο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Νικολόπουλου με την οποία επισήμανε ότι από το 2010 έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φέτας στους πολύτεκνους, στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά λόγω ολιγωρίας του υπουργείου δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. «Φέτος οι πολύτεκνες οικογένειες, λόγω και της οικονομικής κρίσης, θεωρούν επιβεβλημένη την ενίσχυσή τους, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο άλλωστε θα ενισχύσει και τις τυροκομικές επιχειρήσεις της χώρας», έχει επιπλέον επισημάνει ο κ. Νικολόπουλος.
Keywords
Τυχαία Θέματα