«Πρέπει να βρεθούμε σε κεντρικό σημείο και να έχουμε πολλαπλές δυνατότητες συμμαχίας, συμμαχικών κυβερνήσεων»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝ.ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
«Έχω αίσθηση της αδημονίας στο ακροατήριο και θα παρακαλούσα να υπάρχει και στο ακροατήριο μία αναγνώριση μιας συγκίνησης δικής μου διότι είναι περίπου 23 χρόνια από μία Κεντρική Επιτροπή τότε στην Ανάβυσσο που πάλι το Εκτελεστικό Γραφείο τότε μου είχε αναθέσει τον απολογισμό.
Η κατάσταση σε μεγάλο βαθμό θύμιζε τη σημερινή.
Το ΠΑΣΟΚ έβγαινε από μια μεγάλη ανατροπή, δεν ήταν απλώς η εκλογική ήττα, ήτανε η απόπειρα που ήτανε τότε σε εξέλιξη να αλλάξει όλος ο χάρτης, όλος ο πολιτικός χάρτης της χώρας.

Και θέλω να σας διαβεβαιώσω με όση εμπειρία μπορώ να διαθέτω ότι όπως η απόπειρα αυτή απέτυχε τότε, το '89, έτσι θα αποτύχει και τώρα. Είμαστε σε φάση που θυμίζει πάρα πολύ το '89, αλλά υπάρχει μια προϋπόθεση: αυτό που ο Πρόεδρος είπε δεν κάνω απολογισμό, λέω απλώς τα αυτονόητα. Μετά τα αυτονόητα να κάνουμε και τον απολογισμό.

Και απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο απολογισμός να μην φοβάται την αλήθεια. Καμιά φορά φοβόμαστε γιατί όταν λες την αλήθεια επέρχεται και καταλογισμός και επίσης υπάρχει και μια προσπάθεια να προσαρμόζουμε την αλήθεια στο δικό μας μέγεθος, ενώ η αλήθεια είναι μεγαλύτερη από μας.

Εάν τα αποφύγουμε αυτά τα δύο νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε την αλήθεια, να κάνουμε πραγματικό απολογισμό. Και το πρώτο που θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει, την πρώτη αλήθεια που νομίζω ότι πρέπει να γνωρίσουμε είναι ότι η πραγματικότητα που αντιμετωπίσαμε μετά την εκλογική νίκη του 2009 είναι ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περιμέναμε, όπως τα είχαμε περιγράψει και όπως είχαμε ετοιμαστεί να τα αντιμετωπίσουμε.

Στην πραγματικότητα από το 2009 μέχρι σήμερα κάναμε δύο προσπάθειες να αποτρέψουμε δυο διαφορετικές χρεοκοπίες. Η μία ήτανε επειδή δεν μπορούσαμε να δανειστούμε και η δεύτερη επειδή το χρέος μας ήτανε αβάσταχτο και μη εξυπηρετούμενο. Και τα καταφέραμε.

Αποτρέψαμε δύο διαφορετικές χρεοκοπίες. Και η ευθύνη για τα χάλια αυτά βεβαίως βαρύνει τη Νέα Δημοκρατία, μόνο που αυτό της έχει καταλογιστεί στις εκλογές του 2009 και η επανάληψη αυτής της διαπίστωσης σήμερα δεν προσφέρει πολλά.

Αυτό το οποίο προσφέρει είναι ότι παρουσιαστήκαμε με ένα σχέδιο και ένα προσωπικό που θα υπηρετούσε το σχέδιο αυτό, το οποίο εξυπηρετούσε άλλες προτεραιότητες. Μετά το 2009 η εντύπωση που δώσαμε είναι ότι είχαμε μια ομάδα και ένα πρόγραμμα που είχε άλλους στόχους και όχι αυτούς που τελικά κληθήκαμε να υπηρετήσουμε. Και αυτό είναι ένα πρώτο σημείο αυτοκριτικής.

Αχρηστέψαμε πολύτιμο χρόνο και πολύτιμο δυναμικό. Το θέμα του χρόνου δεν είναι πόσο γρήγορα κινηθήκαμε. Κινηθήκαμε γρήγορα. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα διορθώσαμε την κατεύθυνση που έπρεπε να κινηθούμε.

Το δεύτερο είναι ότι δεν εκτιμήσαμε σωστά, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, ποιους είχαμε απέναντί μας. Είχαμε εχθρούς περισσότερους και μεγαλύτερους απ' αυτούς που φοβόμασταν. Αν αντίπαλος ήταν η
Keywords
Τυχαία Θέματα