Πόσοι και πόσο άνθρωποι είμαστε στην Ελλάδα;

Πόσοι και πόσο άνθρωποι είμαστε στην Ελλάδα; Σε αυτό το διπλό ερώτημα θα κληθούμε όλοι να απαντήσουμε μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Απογραφή πληθυσμού και δήλωση δωρητών οργάνων θα πορευτούν χέρι - χέρι, μετά τη συνεργασία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία διενεργεί την Απογραφή.

Το έντυπο ενημέρωσης, αλλά και η φόρμα δήλωσης για
τη δωρεά οργάνων θα διανέμεται από τους απογραφείς, οι δε ενδιαφερόμενοι καλούνται να τη συμπληρώσουν και να την αποστείλουν οι ίδιοι, μέσω των ΕΛΤΑ, δωρεάν χωρίς γραμματόσημο, για να λάβουν στη συνέχεια, τη σχετική κάρτα δωρητή οργάνων από τον ΕΟΜ.

Την συνεργασία μεταξύ ΕΟΜ και ΕΛΣΤΑΤ ορίζει ο νόμος 2737/1999, σύμφωνα με τον οποίο «σε κάθε γενική απογραφή πληθυσμού, κάθε ενήλικος απογραφόμενος ατομικά καλείται να δηλώσει εγγράφως σε ειδικό έντυπο διαβιβαζόμενο στον ΕΟΜ, αν συναινεί στην αφαίρεση ιστών και οργάνων του σώματός του για μεταμόσχευση μετά θάνατον».

Στην τελευταία απογραφή του 2001 όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο παραπάνω νόμος, κατέστη ευρύτερα γνωστή η ιδέα της δωρεάς οργάνων, αλλά σήμερα, δέκα χρόνια μετά, αναμένεται μεγαλύτερη ανταπόκριση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα ζωής, όπως αυτό της διαθεσιμότητας οργάνων προς μεταμόσχευση.

Αυτό ευελπιστεί και ο ΕΟΜ επισημαίνοντας τη σημασία που έχει να γίνεται «η επαύριον της ζωής και πάλι ζωή».
Keywords
Τυχαία Θέματα