Πως θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών

Την έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να δώσει σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των αυξήσεων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα περιγράφει τις επιπτώσεις του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων
(PSI) και της επαναγοράς χρέους στις τράπεζες και θα προσδιορίζει τις ζημίες των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων 9μήνου των τραπεζών ξεκαθάρισε το «τοπίο» σε σχέση με τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα κινηθούν μεταξύ 26 και 28 δισ. ευρώ. Τα τελικά δε νούμερα αναμένεται να ανακοινωθούν ίσως και εντός της ημέρας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) θα λάβουν έως τις 20 Ιανουαρίου 2013 από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τίτλους του EFSF ύψους 6-7 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τη συνολική προκαταβολή που έχουν εξασφαλίσει ως σήμερα από το πακέτο στήριξης του κλάδου, στα επίπεδα των 25 δισ. ευρώ. Με την ενίσχυση αυτή ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 11%-12%.

Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος θα υποχρεώσει τις τράπεζες να διατηρήσουν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας πάνω από το ελάχιστο όριο του 9%, ώστε να μη χρειαστούν σύντομα νέα στήριξη προς αναπλήρωση των κεφαλαίων που αναμένεται να «κάψει» τα επόμενα χρόνια η ύφεση.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, στο α' τρίμηνο της νέας χρονιάς θα εκδοθούν μετατρέψιμα ομόλογα (Contingent convertibles - CoCos), για να ακολουθήσει στο β' τρίμηνο του 2013 η ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης με τις εκδόσεις νέων μετοχών, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν παλαιοί και νέοι μέτοχοι.

Το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της διαδρομής ως τη διαμόρφωση του Core Tier 1 στο 6%. Η επιπλέον ενίσχυση μέχρι τα επίπεδα που η ΤτΕ θεωρεί επαρκή για τη βιωσιμότητα των τραπεζών θα μπορεί να καλυφθεί με τον αναβαλλόμενο φόρο προς συμψηφισμό των ζημιών από το PSI και με τις προνομιούχες μετοχές που έχουν εκδώσει οι τράπεζες υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης του κλάδου που ενεργοποιήθηκε στο τέλος του 2008.

Για να διατηρήσουν οι μέτοχοι το δικαίωμα διορισμού των διοικήσεων μέσω των γενικών συνελεύσεων και μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, θα πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον το 10% αυτών.
Keywords
Τυχαία Θέματα