Πως θα ελεγχθούν οι κρατικές δαπάνες

Πρόσθετα μέτρα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των δημόσιων δαπανών και κυρίως τη μείωση των κονδυλίων για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες υποκρύπτει το μνημόνιο, με σύσταση οργάνων, που θα εποπτεύονται από τον Πρωθυπουργό.

Παράλληλα, καθιερώνεται η σύνδεση της ροής των εσόδων, με τις δαπάνες που σημαίνει ότι οι δαπάνες θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την πορεία των εσόδων και αν υπάρχουν υστερήσεις οι δαπάνες θα μειώνονται,
ακόμα και αν έχουν εγγραφεί στους πίνακες του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και προκειμένου να προετοιμάσει τα μέτρα τα οποία θα υιοθετηθούν με τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014, ξεκινά την αναθεώρηση των προγραμμάτων δημόσιας δαπάνης και η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Η αναθεώρηση, που θα αξιοποιήσει και εξωτερική τεχνική βοήθεια, θα επικεντρωθεί σε συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις, κατά τρόπο που θα διατηρεί την βασική κοινωνική προστασία, στις αμυντικές δαπάνες, χωρίς να επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα της χώρας, και στην αναδιάρθρωση της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ακόμα μέχρι τον Ιούνιο υλοποιείται ο περαιτέρω εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων, ενώ θα προσδιορισθούν επίσης οι χρηματικές παροχές προνοίας.

Ταυτόχρονα το ΥΠΟΙΚ εξασφαλίζει την αυστηρή εποπτεία των δεσμεύσεων επί των δαπανών από τις κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, του προϋπολογισμού δημόσιων δαπανών, των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των νοσοκομείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κρατικών επιχειρήσεων και επίσης τις αποτελεσματικές φορολογικές εισπράξεις έτσι ώστε να εξασφαλισθούν τα ποσοτικά κριτήρια του προγράμματος.

Στην πρέσα οι μισθοί
«Παγώνουν» οι ωριμάνσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ενταχθεί στο νέο μισθολόγιο, ενώ μειώσεις 10% επέρχονται στις αποδοχές των υπαλλήλων που εντάσσονται στα αποκαλούμενα «ειδικά μισθολόγια».

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου η κυβέρνηση υποχρεούται να εφαρμόσει το νέο μισθολόγιο σε όλους τους υπαλλήλους, καθώς υπάρχουν ακόμα υπηρεσίες που δεν το έχουν εφαρμόσει και στο πλαίσιο αυτό είχε σταλεί και εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλ. Σαχινίδη.

Επιπρόσθετα, η τρόικα καλεί την κυβέρνηση να αναθέσει μια εξειδικευμένη εκτίμηση του νέου μισθολογίου, επίσης μέχρι το τέλος Μαρτίου, για την επίπτωση των ωριμάνσεων, οι οποίες ενσωματώνονται στο νέο μηχανισμό προαγωγών, που προβλέπει το νέο μισθολόγιο.

Εάν η εκτίμηση αποκαλύπτει οποιαδήποτε υπερβολική μισθολογική ωρίμανση στις αποδοχές, οι κανόνες προαγωγής αναπροσαρμόζονται προ του τέλους του 2012 και στο πλαίσιο αυτό, «ουδεμία προαγωγή λαμβάνει χώρα προ της εκτιμήσεως και της αναπροσαρμογής των κανόνων προαγωγής».

Ακόμα, εγκαθιδρύεται μέχρι τον Ιούνιο, ηλεκτρονικό αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο συνδέει τη βάση δεδομένων απογραφής με
Keywords
Τυχαία Θέματα