Πορτογαλία: Δέσμευση αντιπολίτευσης για τήρηση του «μνημονίου»

Ο ηγέτης του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (PSD, αξιωματική αντιπολίτευση) δήλωσε σήμερα ότι δεσμεύεται να παράσχει όλη την αναγκαία βοήθεια στην κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα εξασφαλίσει τη σύναψη συμφωνίας δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Αντιλαμβανόμενο τη σοβαρότητα της κατάστασης, το PSD δε θα διστάσει να προσφέρει
όλη τη βοήθεια που μπορεί προκειμένου να επιτευχθεί το πρόγραμμα βοήθειας", είπε ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο στους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες.

Οι δηλώσεις του έδωσαν ένα συναινετικό τόνο μετά το αίτημα της κυβέρνησης να υπαχθεί η χώρα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας με δάνεια που ενδέχεται να φθάσουν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κόμματα προσπαθούν να αποφύγουν το να κατηγορηθούν για την επιδείνωση της οικονομίας που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κίνηση.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν καλέσει να υπάρξει διακομματική συμφωνία στην Πορτογαλία για τους όρους της συμφωνίας δανεισμού, που θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπεριλαμβάνουν νέα μέτρα λιτότητας, εν όψει και των πρόωρων εκλογών της 5ης Ιουνίου.

"Το PSD ενδιαφέρεται να σωθεί η οικονομία από μια κατάσταση στην οποία δε θα υπάρχει συμφωνία για τη λήψη βοήθειας", είπε ο Πάσος Κοέλιο. "Η Πορτογαλία χρειάζεται αυτή τη βοήθεια".

Η απερχόμενη κυβέρνηση παραιτήθηκε την 23η Μαρτίου αφού η βουλή της χώρας -- και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα --, απέρριψε το νέο πακέτο λιτότητας.

Ο Πάσος Κοέλιο δήλωσε πως παρά το ότι το κόμμα του είχε απορρίψει τα μέτρα εκείνα, κατέστη σαφές έκτοτε ότι τα δημοσιονομικά της χώρας βρίσκονταν σε χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι υπέθετε καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι η Πορτογαλία υπερέβη τα όρια που είχε θέσει για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό το 2010.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ άρχισαν την Τρίτη να εξετάζουν τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που θεωρούν αναγκαία πριν χορηγηθεί το τριετές δάνειο.
Keywords
Τυχαία Θέματα