Πανεπιστημιακοί αναλύουν την κρίση

Ποιο είναι το αύριο της ευρωζώνης; Διακυβεύεται η ύπαρξη του ευρώ; Πως ξεκίνησε η διεθνής κρίση; Ποια είναι τα αίτια της ελληνικής κρίσης; Τι θα γίνει με την παγκόσμια οικονομία; Υπάρχουν λύσεις; Αυτά και άλλα είναι τα ερωτήματα στα οποία προσπαθούν να απαντήσουν 14 επιφανείς Έλληνες και ξένοι οικονομολόγοι με εκτενή άρθρα τους που συναποτελούν έναν ογκώδη τόμο 569 σελίδων , τον οποίο εξέδωσαν πρόσφατα οι εκδόσεις Λιβάνη. Τίτλος: «Από τη διεθνή κρίση, στην κρίση της ευρωζώνης και
της Ελλάδας : Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον».

Το εξώφυλλο τα λέει όλα: ένας επιχρυσωμένος (ευρωπαίος, προφανώς… ) πασχίζει να κρατήσει το ευρώ για να μην τον καταπλακώσει…

Από τις σελίδες του βιβλίο παρελαύνουν οικονομολόγοι σε Πανεπιστήμια, με τίτλους, διακρίσεις και συμμετοχές σε τραπεζικά ιδρύματα, χρηματιστηριακές αγορές, σύμβουλοι επιχειρήσεων και πολιτικών: Γκίκας Χαρδούβελης, Charles Calomiris,Jim O' Neil,Μιράντα Ξαφά, Πλούταρχος Σακελλάρης, Βασίλειος Ράπανος, Γεωργία Καπλάνογλου, Αθανάϊσιος Ορφανίδης, Τάκης Τριδήμας, Thomas Mayer, Stefan Gollignon, Willem Buiter, Ebrahim Rahbari, Νικόλαος Καραμούζης.

Mια έκδοση γι' αυτά που μπορεί να ακούγονται κουραστικά, ως ορολογίες, όμως καθορίζουν τη ζωή μας: τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου, ο οικονομικός κύκλος, το μέλλον της διαχείρισης των αποταμιεύσεων, η χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ευρώπη, η δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη, τα διδάγματα από την κρίση χρέους στην Ελλάδα, η υπερκυκλικότητα, η έκδοση ιδιωτικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως διέξοδος από το ελληνικό δράμα, οι προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Μελετώντας τα κείμενα όλων αυτών των ειδικών, βλέπεις πως μπορεί να συμφωνούν όλοι και όλες στις εκδηλώσεις της κρίσης , αλλά … διαφέρουν τα επιχειρήματά τους για το περιλάλητο ερώτημα "τις πταίει". Και αυτό, ίσως, να είναι και το ατού της έκδοσης. Έτσι λοιπόν έχουμε τον Πρόεδρο της περιλάλητης Golman Sachs Jim O' Neill να διαφωνεί με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης Charlles Calomiris για τα αίτια της κρίσης. Τι υποστηρίζει ο Calomiris; Υποστηρίζει πως τέσσερα ήταν λάθη που έκαναν οι κυβερνητικοί φορείς των ΗΠΑ στην κρίση αγοράς στεγαστικών δανείων. Πρώτον: η υπερβολικά επεκτατική νομισματική πολιτική της περιόδου 2002-2005 καθώς και τα χαμηλά μακροπρόθεσμα επιτόκια , που ήταν αποτέλεσμα της μετακίνησης ασιατικών κεφαλαίων προς την αμερικανική αγορά. Δεύτερον: η πολιτική επιδοτήσεων του ρίσκου στα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης . Τρίτον: η αναποτελεσματικότητα της προληπτικής εποπτείας των τραπεζών οι οποίες αφέθηκαν να παίρνουν ρίσκα βασιζόμενες μόνο σε αξιολογήσεις οίκων. Τέταρτον: η έλλειψη σωστής εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες, καθώς απαγορεύεται σε συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους φορείς να κατέχουν μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησίας σε μια τράπεζα.

Από την άλλη πλευρά, ο Jim O Neill αντιτείνει ότι η κύρια αι
Keywords
Τυχαία Θέματα